Preventiepil hart- en vaatziekten nog niet gevonden

Om kanker of hart- en vaatziekten te voorkomen, heeft het slikken van vitamine E of aspirines niet veel zin. In een grootschalig en langdurig Amerikaans onderzoek onder veertigduizend vrouwen die van 1992 tot 2004 werden gevolgd, blijkt dat weinig pillen helpen ter preventie van kanker en/of hart- en vaatziekten. De vrouwen, die in 1992 45 jaar oud waren, kregen jarenlang vitamine E en/of aspirine voorgeschreven of placebo’s. Van vitamine E is altijd gedacht dat het een gunstig effect zou hebben op hart- en vaatziekten omdat het een belangrijke rol speelt als antioxidant. Dit beschermt het lichaam tegen schadelijke processen die ontstaan door het inademen van zuurstof, en stoffen als de ‘vrije radicalen’. Daarbij heeft vitamine E een gunstig effect op de aanmaak van rode bloedcellen, de bloedbaan en de (spier)weefsels. Vitamine E vind je in zonnebloemolie, margarines en noten, en uiteraard in het lichaam zelf. Een op de tien Amerikaanse vrouwen neemt het als voedingssupplement, aldus de onderzoekers. Bloedpropjes
Aspirine wordt al sinds enige tijd aan hartpatiënten voorgeschreven om een hartaanval of beroerte te voorkomen. Een kleine dagelijkse hoeveelheid acetylsalicylzuur (het hoofdbestanddeel van aspirine) remt de vorming van bloedpropjes af en vermindert zo de kans op afsluiting van een bloedvat. Het recente onderzoek laat zien dat een dagelijkse dosis de kans op een hartaanval bij mensen met hartproblemen met zeventien procent doet afnemen. Bij gezonde mensen heeft het nemen van aspirine weinig effect, zo blijkt echter ook. Zowel ter voorkoming van hart-en vaatziekten als kanker. Een dagelijkse dosis is dan ook bij hen niet aan te bevelen, zeker niet omdat aspirine maagproblemen kan geven. Bij de proefpersonen die dagelijks vitamine E tot zich namen werd nog minder resultaat gevonden. 482 vrouwen van deze groep kreeg in de loop der jaren een hartaanval of beroerte, tegen 517 van de placebo-groep. Alleen bij vrouwen die al een hartziekte onder de leden hadden zou de kans op een hartaanval iets kleiner worden, zo bleek. Ter preventie van kanker had het nemen van vitamine E geen enkel effect. Volgens de onderzoekers is een gezonde leefstijl met een regelmatige controle dan ook de enige manier om het risico op hart- en vaatziekten en kanker te verkleinen.
Bron: Planet

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen