Europarlement wil kindermedicijnen laten testen

Array

Octrooi op medicijnen halfjaar langer Fabrikanten moeten van nieuwe medicijnen steeds onderzoeken of ze geschikt zijn voor kinderen. In ruil daarvoor duurt het octrooi op de medicijnen een halfjaar langer. De commissie volksgezondheid van het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie.
Nu zijn veel medicijnen niet apart getest voor kinderen. Dat kan gevaarlijk zijn bij geneesmiddelen voor bijvoorbeeld kanker, nierziektes of zeldzame aandoeningen.


Therapeutisch belang
Op voorstel van VVD’er Maaten is besloten om onderzoek op kinderen zoveel mogelijk te voorkomen. Ze mogen alleen een specifiek therapeutisch belang dienen. Eerdere onderzoeken mogen niet herhaald worden.

Kortere octrooitijd
PvdA’ster Corbey probeerde vooralsnog vergeefs om de langere octrooitijd aan te vechten. Ze vreest dat medicijnen daardoor onnodig lang duur blijven: concurrenten kunnen het geneesmiddel dan namelijk nog niet namaken voor een lagere prijs. “Een halfjaar langer octrooi kost honderden miljoenen euro’s in Europa”, schat Corbey, die liever een flexibeler termijn wilde dan vaste verlenging van een halfjaar voor alle medicijnen.

Stemming
Corbey probeert het voltallige parlement alsnog te overtuigen, wanneer dat begin september over het voorstel stemt. Het voorstel komt vervolgens ter stemming bij de EU-landen, waarna een tweede instemmingsronde volgt langs parlement en EU-landen. Het voorstel kan dan over enkele jaren ingaan.

Bron: ANP
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Europarlement wil kindermedicijnen laten testen"

  1. Dit vind ik dus nergens op slaan, ik zelf ben meer voor homeopatische medicijnen

Comments are closed.

Recente artikelen