Overeenkomstige werking selectieve antidepressiva

Array

Amerikaanse onderzoekers concluderen dat selectieve serotonine heropnameremmers en noradrenaline heropnameremmers overeenkomstige effecten hebben op depressieve symptomen. Dit wijst op een overeenkomstig werkingsmechanisme.

J Craig Nelson e.a. van de University of California in San Francisco (USA) onderzocht twee eerder gepubliceerde onderzoeken waarin reboxetine, een noradrenaline heropnameremmer werd vergeleken met fluoxetine, een selectieve serotonine heropnameremmer. Zij wilden weten of de middelen verschilden in hun effect op individuele depressieve symptomen.Het ging om twee dubbelblinde onderzoeken naar een acht weken durende behandeling van mannen en vrouwen met een ernstige depressie volgens DSM III-R criteria. Er werd gekeken naar verschillen in effect op individuele symptomen gemeten met de Hamilton Depression Rating Scale (HAMD). De uitkomsten moesten consistent zijn in beide onderzoeken. In onderzoek I kregen 253 patiënten willekeurig reboxetine of fluoxetine. In onderzoek twee ging het om 168 patiënten. In beide onderzoeken werd de grootste verandering gezien in de symptomen depressieve stemming, afgenomen interessen en psychische angst. De effectmaten voor HAMD-symptomen waren gelijk voor beide geneesmiddelen. Gevonden verschillen in de ene groep kwamen niet terug in de andere groep, zodat significante verschillen niet konden worden gevalideerd. De onderzoekers concluderen dat reboxetine en fluoxetine een vergelijkbaar effect hebben op depressieve symptomen. Dat maakt het waarschijnlijk dat serotonine en noradrenaline heropname remmers een vergelijkbaar werkingsmechanisme hebben. Het plaatst vraagtekens bij het nu van het afstemmen van de medicatie op individuele depressieve symptomen.
Bron:
Biological Psychiatry

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen