Anti-depressiva hebben in meeste gevallen geen nut

Array

Criticus noemt het onderzoek ‘opmerkelijk gekleurd’ NEW YORK – Anti-depressiva bieden in de meeste gevallen geen soelaas tegen depressie, aldus twee Britse onderzoekers in het British Medical Journal na het bekijken van publicaties over de werkzaamheid van deze middelen.
Het voorschrijven van anti-depressiva heeft een drastische stijging doorgemaakt de afgelopen tien jaar. De meeste mensen met een depressie krijgen een anti-depressivum voorgeschreven door hun arts, maar de vraag is of dat verstandig is.

‘Geen specifiek medicijn tegen depressie’
"Ik geloof niet dat er zoiets bestaat als een medicijn dat specifiek een depressie kan verlichten. Ik denk dat zogenaamde anti-depressiva gewoon medicijnen zijn die andere dingen doen, zoals het stillen van pijn of het stimuleren van mensen,” aldus Dr. Joanna Moncrieff, een van de co-auteurs van het onderzoek. “Ik ben sceptisch of er wel een biochemisch depressiesyndroom bestaat, ondanks het beeld dat farmaceuten en sommige psychiatrische publicaties schetsen.”
‘Opmerkelijk gekleurde publicatie’
Volgens Moncrieff is depressie een toestand die zonder medicijnen behandeld zou moeten worden. Dr. Darrel Regier daarentegen stelt dat de onderzoekers een stuk hebben geschreven dat selectief de negatieve onderzoeken tevoorschijn tovert en gemakshalve positieve studies negeert of verkeerd beoordeeld. “Het interessante is dat het behandelen van een zware depressie zonder medicijnen nu wordt beschouwd als medisch onjuist handelen,” aldus de directeur van de Division of Research at the American Psychiatry Association. “Er is nu een radicaal-sociologische stroming, die alles zal doen om het bestaan van een medische aandoening die het brein beïnvloedt te ontkennen. Dat het brein op de een of andere manier een heilig en onschendbaar iets is en dat je geen hersenziekte kan hebben. Het is werkelijk een opmerkelijk gekleurde publicatie," volgens Regier.

Bron: Reuters Health & Zibb

Recente artikelen