Uniek hulpmiddel die je coacht tijdens een reanimatie

Nederland heeft de wereldprimeur van de CardiCard en het initiatief van Hans Moerland wordt ook nog eens door de Nederlandse Hartstichting ondersteund. Vanaf begin augustus is de CardiCard leverbaar in Nederland.

Wat is de CardiCard?
De CardiCard is een apparaatje zo groot als een creditcard, alleen wat dikker.
Met één druk op de knop begint een vriendelijke, heldere vrouwenstem exact te vertellen wat men moet doen bij een situatie waarin iemand onwel is of een hartstilstand heeft..De CardiCard geeft een instructie, volgens de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad, de NRR. De instructie is dus een verkorte versie van een reanimatiecursus. Gebleken is dat mensen die ooit, langer of korter geleden, een reanimatiecursus hebben gevolgd, op het moment dat ze voor een reanimatie komen te staan de kennis niet 100% paraat hebben.
Met de CardiCard kan men elk moment de reanimatiekennis opfrissen maar ook kan men de CardiCard gebruiken tijdens een reanimatie. Nooit moet men de reanimatie uitstellen en op zoek te gaan naar de CardiCard.

De Nederlands Hartstichting
De Hartstichting heeft haar kennis en kunde ingezet bij de inhoudelijke vaststelling van de geluidsopname en de handleiding.
Volgens de Hartstichting moet de CardiCard worden ingezet om de kennis die is opgedaan tijdens een cursus te herhalen en ‘er in te stampen’.

Distributie
De CardiCard wordt in Nederland op de markt gebracht door JS Promogifts b.v.. Medicalfacts gaat haar best doen om aan de lezers de mogelijkheid te bieden de Cardicard voordelig te kunnen bestellen. Hier later meer over.

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 16.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een plotselinge hartstilstand. Snel ingrijpen door reanimatie en defibrillatie (elektrische stroomstoten) verhoogt de kans op overleving en herstel. Iedere minuut dat er wordt gewacht met defibrilleren daalt de overlevingskans met 10%.
Zonder reanimatie zullen ongeveer 4-6 minuten na de hartstilstand cellen in de hersenen onherstelbaar beschadigen. Maar wanneer iemand binnen die eerste minuten na de hartstilstand met reanimatie begint, kan deze beschadiging voorkomen worden.
Bij ongeveer 10.000 slachtoffers zijn omstanders in de buurt die in afwachting van specialistische hulp door ambulancepersoneel en/of een arts met reanimatie kunnen beginnen. Dat kan een leven redden. Die eerste hulp bij een hartstilstand moet dus snel geboden worden. Vandaar het motto ‘Wanneer elke seconde telt’.
Uitgangspunt bij reanimatie is de meest eenvoudige hulp die men kan en moet bieden bij een hartstilstand. Deze hulp bestaat uit snel alarm slaan (112) en het direct beginnen met reanimeren en er mee door gaan tot iemand de reanimatie overneemt.
Uit onderzoek is bekend dat 35% van de personen van 18 jaar en ouder een reanimatiecursus heeft gevolgd maar de praktijk heeft uitgewezen dat bij het reanimeren vaak onzekerheid optreedt
Daarom is de CardiCard ontwikkeld!
Met 1 druk op de knop start de CardiCard met een heldere instructie en vertelt exact welke stappen u moet zetten om op de juiste wijze te reanimeren.
–De CardiCard start met de instructie voor het controleren van het bewustzijn en de ademhaling.
–Indien deze niet aanwezig zijn geeft de CardiCard opdracht om het alarmnummer 112 te (laten) bellen.
Daarna geeft de CardiCard opdracht om te beademen en de hartslag te controleren. Als er geen hartslag is, is er hartmassage nodig.
–Ook het tempo waarin de hartmassage moet worden toegepast wordt hierbij aangegeven.
–U wisselt hartmassages af met beademingen en gaat hiermee door totdat er hulp komt van de ambulance of een andere hulpdienst.
Luister regelmatig op een rustig moment naar de CardiCard, zodat u in de eerste cruciale minuten bij een hartstilstand weet wat u moet doen!
Gebruik de CardiCard alleen bij een reanimatie als deze bij de hand is. Stel nooit een reanimatie uit om de CardiCard te gaan zoeken!
Een goed uitgevoerde reanimatie verdubbelt iemands overlevingskansen.
Een reanimatiecursus en een jaarlijkse opfriscursus blijven uiteraard altijd van het grootste belang!

Bron: Website Nederlands Hartstichting

Reanimatie – ‘Wanneer elke seconde telt’
Iedere week worden in ons land ruim 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een plotselinge hartstilstand. Als niet direct wordt ingegrepen staat één ding vast: het slachtoffer overlijdt.
Reanimatie, hartmassage in combinatie met mond-op-mond-beademing, kan levensreddend zijn. Onmiddellijke alarmering van ambulance en/of arts is echter minstens zo belangrijk. Zo verdubbelt de basale reanimatie de overlevingskansen van een slachtoffer. Daarom stimuleert de Nederlandse Hartstichting het reanimatieonderwijs aan alle Nederlanders.

Een reanimatiecursus is vooral van belang voor familie en huisgenoten van hartpatiënten en voor hen die veel in contact komen met het publiek zoals politie, brandweer, portiers, beveiligingsmedewerkers, wegenwachters, bus- tram- en taxichauffeurs, sporttrainers en -begeleiders, personeel in winkels en warenhuizen.
Iedere Nederlander kan thuis, tijdens werk en in vrije tijd worden geconfronteerd met een hartstilstand, een ongeval, verstikking, verslikking, verdrinking en bijvoorbeeld ook overdosering van geneesmiddelen of drugs. Aangezien niemand in zo’n situatie een hulpeloze toeschouwer wil zijn, is een reanimatiecursus voor iedere Nederlander van belang.

Organisatoren
De Nederlandse Hartstichting organiseert al meer dan 30 jaar reanimatieonderwijs voor de Nederlandse bevolking. De organisatie van de cursussen is door de Hartstichting in handen gegeven van werkgroepen van vrijwilligers. Circa 250 organisaties, verspreid over alle provincies, organiseren op vrijwilligersbasis en zonder winstoogmerk reanimatiecursussen. Ook ondersteunt de Hartstichting met haar materialen het reanimatieonderwijs binnen de (opleidingen in de) gezondheidszorg, voor firstresponders, in het reguliere onderwijs en op de werkplek, bijvoorbeeld via de arbodiensten.

Een aantal vrijwilligersorganisaties uit het netwerk van de Nederlandse Hartstichting geeft ook AED onderwijs. AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Iedere Nederlander kan leren defibrilleren met de AED.

De Nederlandse Reanimatie Raad
De Nederlandse Reanimatie Raad (NRR), opgericht in 1993, is een nationaal samenwerkingsverband van organisaties die zich met reanimatie en reanimatieonderwijs bezighouden. De Hartstichting is een van de medeoprichters geweest. De NRR is bepalend voor (consensus over) de inhoud van het reanimatieonderwijs. Op deze manier wordt bevorderd dat het reanimatieonderwijs in ons land op eenduidige wijze plaatsvindt. De NRR beheert tevens een landelijke database van gecertificeerde en erkende reanimatie- en AED-instructeurs. In de zomer van 2002 heeft de NRR richtlijnen uitgevaardigd over de inhoud van elementaire of basale reanimatie en de specialistische reanimatie van volwassenen, baby’s en kinderen. Ook de inhoudelijke richtlijnen voor de Automatische

Externe Defibrillator (AED) zijn door de NRR vastgesteld.
Door gezamenlijke inspanning heeft 35 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder, dat zijn ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders, een reanimatiecursus gevolgd (TNS-NIPO, oktober 2004).
Samen met u neemt de Hartstichting graag de uitdaging aan dit aantal verder te verhogen!
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen:

Bron: Nieuwsbrief Reanimatie van het bureau Reanimatie van de Nederlandse Hartstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen