Aanpak spooknota’s: Oplossingen in het vooruitzicht

Array

Aanpak spooknota’s: Oplossingen in het vooruitzicht De DBC-factuur is regelmatig onderwerp van gesprek geweest in de media. De door de ziekenhuizen verzonden facturen ‘nieuwe stijl’ voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving maar zijn voor patienten onbegrijpelijk. Dit was aanleiding voor betrokkenen zich te wenden tot onder meer het Algemeen Dagblad en het programma Kassa! Ook leden van de Tweede Kamer hebben minister Hoogervorst vragen gesteld over de opbouw van de factuur ‘nieuwe stijl’. Vragen over factuur ‘nieuwe stijl’ De vragen van de Tweede-Kamerleden spitsen zich toe op een viertal onderwerpen:

  • Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). Er is onduidelijkheid over de juistheid van de factuur (door DBC-codes en een beknopte beschrijving van de behandeling conform de WBP.
  • Hoge tarieven. Soms worden (in vergelijking met het verleden) hoge tarieven in rekening gebracht.
  • Honoraria. Op de factuur staan honoraria van medisch specialisten van wie de patient niet altijd zorg heeft ontvangen.
  • Verrekenpercentage. Toepassing van het verrekenpercentage op derdecompartimentszorg.

De minister heeft in het algemeen overleg met de Tweede Kamer toegezegd zich op korte termijn over deze punten te zullen buigen. Met het Ministerie van VWS vindt momenteel overleg over de DBC-factuur plaats. Met alle partijen is afgesproken om een aantal tijdelijke oplossingen te creeren voor 2005 en te werken aan structurele oplossingen voor 2006 en verder. Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) De NVZ streeft naar een mogelijkheid om de individuele DBC-codes en adequate beschrijvingen op de rekening te mogen vermelden. Op zeer korte termijn maken DBC-Onderhoud en CTG/ZAio lekenvertalingen van de individuele DBC’s. Daarnaast is met het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) afgesproken dat de individuele DBC-codes en -beschrijvingen op de rekening vermeld mogen worden. Dit is pas toegestaan op het moment dat de zorgverzekeraars zogenaamde ‘Chinese walls’ hebben geïnstalleerd die een zorgvuldige scheiding van informatiestromen (zoals zorgverzekeringen en levensverzekeringen) garanderen. Hoewel de zorgverzekeraars hiervoor nog geen voorbereidingen hebben getroffen, gaat de NVZ ervan uit dat dit begin 2006 gerealiseerd zal zijn. Hoge tarieven In de media is het idee ontstaan dat te hoge tarieven in rekening worden gebracht.  Echter het probleem van onverwacht hoge tarieven op de rekening is niet nieuw en bestond in feite ook in de vorige declaratiesystematiek. Met de invoering van de DBC-facturering bestaat de verwachting dat de factuur en de verleende zorg beter op elkaar zullen aansluiten dan in de oude systematiek.   Verklaring onbegrijpelijk hoge tarieven

  • Niet alle zorg is even adequaat onder-gebracht in de DBC-systematiek.
  • De tarieven zijn gebaseerd op een niet volledige dataset.
  • Declaratie vindt plaats op product-groepenniveau; door samenvoeging van DBC’s tot clusters kunnen de daadwerkelijke kosten en het uiteindelijke tarief uiteenlopen.
  • Ziekenhuizen zijn gedwongen om voor de A-segment-DBC’s de declaratie te verhogen met een ziekenhuisspecifiek verrekenpercentage. Dit percentage is noodzakelijk om aansluiting te krijgen tussen het budget en de opbrengsten. Bij sommige ziekenhuizen kan het verrekenpercentage behoorlijk hoog zijn en geeft het een vertroebeling van het tarief.

Honoraria Zoals bekend moet in het kader van fiscale regelingen met betrekking tot het vrij ondernemerschap iedere betrokken specialist individueel op de factuur worden vermeld. De tariefvaststelling is gebaseerd op landelijke gemiddelden. In de praktijk is het daarom zeer goed mogelijk dat honoraria worden gedeclareerd terwijl de betreffende medisch specialist feitelijk niet betrokken is geweest bij de behandeling. Wanneer dergelijke declaraties aan de patient worden verzonden, kan dit tot de nodige vragen en commotie leiden, hoewel veelal ter informatie de ‘financiele bijsluiter’ wordt meegezonden. Deze bijsluiter bestaat uit een korte, algemene uitleg over gehanteerde begrippen, een korte toelichting die aansluit bij veel gestelde vragen en doorverwijzingen voor meer informatie. U vindt de ‘financiele bijsluiter’ op www.werkenmetdbcs.nl >> achtergrondinformatie >> patientenvoorlichting. Met steun van hun beroepsvereniging heeft een aantal maatschappen radiologen dit probleem heel principieel opgepakt. In deze NVZ Nieuws wordt hier apart aandacht aan besteed. Alhoewel het honorariaprobleem vanuit de techniek en het beleid te verklaren is, verdient het niet de schoonheidsprijs en draagt het niet bij aan een positieve beeld-vorming over DBC’s. De minister heeft in het algemeen overleg met de Tweede Kamer aangegeven dat hij hiervoor op zeer korte termijn een tijdelijke oplossing wil treffen. De NVZ bepleit invoering van de ‘derdebetalerregeling’. Volgens deze regeling worden alle facturen direct aan de verzekeraar verzonden. De verzekeraar verrekent eventuele eigen bijdragen/risico’s en geeft de patient op meer geaggregeerd niveau inzicht. Verrekenpercentage Toepassing van het ziekenhuisspecifieke verrekenpercentage op derde-compartimentszorg leidt voor de patient tot veel onduidelijkheid. Eenzelfde behandeling in het naburige ziekenhuis kan hierdoor immers veel duurder of goedkoper uitvallen. Verschillende verrekenpercentages verstoren de marktwerking tussen ziekenhuizen onderling en tussen ziekenhuizen en ZBC’s. ZBC’s kennen geen verrekenpercentage en kunnen daar-naast deze zorg onder het door het CTG vastgestelde (maximum) DBC-tarief aanbieden. Dit probleem is onderkend in de gezamenlijke DBC-werkconferentie van 12 april. De NVZ heeft hier bepleit dat derdecompartimentszorg per 1 januari 2006 wordt overgeheveld naar het B-segment. Alhoewel dit gepaard gaat met (wederom) lastige budgetschoningsperikelen, is een dergelijke overheveling een goede oplossing. Eenieder is dan vrij om zijn eigen prijs te stellen en is er geen sprake meer van een verrekenpercentage op derdecompartimentszorg. Voor het jaar 2005 wordt bij wijze van tijdelijke oplossing onderzocht wat de (on)mogelijkheden zijn van het laten vervallen van het verrekenpercentage voor derdecompartimentszorg. Bron: NVZ

Recente artikelen