Aantal registraties medische fouten moet omhoog

Array

Binnen ziekenhuizen moeten in de toekomst minder fouten gemaakt worden. Dit kan met de aanstelling van speciale risicomanagers. Zo stelde inspecteurgeneraal H. Kingma van de Inspectie voor de Volksgezondheid voor tijdens het congres ‘Indicatoren van Veilige Zorg’. Zo’n risicomanager moet worden opgeleid in het herkennen en (laten) registreren van medische fouten. Elk ziekenhuis zou één arts of verpleegkundige met die taak kunnen belasten. Doel is om het aantal registraties van medische fouten te verhogen.

Volgens de Inspectie is er nog teveel sprake van een taboecultuur. Nu zijn ziekenhuizen verplicht om grote fouten (met de dood als gevolg) te melden aan de Inspectie. Kleinere fouten dienen gemeld te worden bij een interne klachtencommissie. Vooral in die laatste categorie is er sprake van te weinig registratie.Volgens de Inspectie zou een centraal aanspreekpunt, dat gespecialiseerd is in het herkennen van fouten, uiteindelijk kunnen leiden tot een cultuuromslag binnen ziekenhuizen.
De Nederlandse vereniging van ziekenhuizen (NVZ) komt in 2008 met een eigen veiligheidssysteem. Woordvoerder S. Beumer benadrukt dat het belangrijk is dat álle artsen en verpleegkundigen fouten herkennen en melden en niet alleen één aangewezen persoon.
Bron: Verpleegkundenieuws

Recente artikelen