Groei Franciscus Ziekenhuis zet door

Array

‘We gaan de concurrentie aan met ziekenhuizen in Bergen op Zoom en Breda’

Het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal is bezig record op record te stapelen. Nooit eerder werden zoveel patiënten opgenomen als in de eerste helft van dit jaar. Het aantal dokters ligt voor het eerst boven de honderd en ook het aantal operaties blijft toenemen.

Efficiënter werken en goede communicatie zijn de kern van het succes van het ziekenhuis, zeggen bestuurder Willem van der Pompe en voorzitter Hans van Helmond (longarts) van de medische staf. Zij stellen vast dat steeds meer patiënten uit gemeenten aan de rand van het verzorgingsgebied (Rucphen, Steenbergen, Moerdijk) in toenemende mate kiezen voor het Franciscus Ziekenhuis. Van Helmond: „Dat aandeel willen we nog uitbreiden. In zekere zin gaan we de concurrentiestrijd aan met ‘de buren’, de ziekenhuizen in Breda en Bergen op Zoom. Zelf hebben we dat overigens slechts in beperkte mate in de hand, want de patiënt is vrij in de keuze van zijn dokter.“

In de eerste helft van 2005 lag het aantal opnames (7289) acht procent boven het begrote aantal.

Doordat de opnameduur korter is geworden (gemiddeld ligt iemand 6,7 dagen in het ziekenhuis, begroot was zeven dagen per opname) vallen de kosten van de productiestijging mee. Het aantal dagbehandelingen (5642) lag 3,5 procent boven wat was afgesproken met de zorgverzekeraars. In 2004 is de medische staf – die bestaat uit de specialisten – voor het eerst in de geschiedenis uitgegroeid boven de grens van honderd artsen. En de groei houdt aan, want ook dit jaar komen nieuwe dokters binnen. Zo treedt binnenkort een tweede maag-darm-leverarts toe tot de maatschap interne geneeskunde.

De toegenomen efficiency in de werkwijze van het ziekenhuis komt onder meer tot uiting op de operatie-afdeling. Daar wordt nu vrijwel permanent productie gedraaid op zes operatiekamers tegelijk. „We hebben alle operatieprogramma’s en afspraken nog eens goed tegen het licht gehouden. En we hebben geschoven in de taakverdeling bij bepaalde operaties. Dat heeft geresulteerd in een stijging van het aantal ingrepen en aanzienlijke afname van de wachttijden en de wachtlijsten.“

Het nieuwe ‘Roosendaals verwijzen’ leidt ertoe dat kritischer wordt gekeken naar de noodzaak van een snel ziekenhuisbezoek van een door een huisarts doorverwezen patiënt. Daardoor krijgen echte spoedgevallen voorrang boven patiënten voor wie een ziekenhuisbezoek nog even kan wachten.

Efficiënter gaat het ook toe bij de functie-afdeling, waar onderzoek wordt gedaan voor bepaalde specialismen, zoals neurologie, cardiologie en chirurgie. De openingstijden van deze afdeling zijn verruimd, waardoor patiënten er ook buiten werktijd terecht kunnen voor bij voorbeeld een fietstest. Met een nog grotere verruiming van de onderzoekstijd voor MRI-scans door de afdeling radiologie, is nu een proef gaande.

De aanstelling van zeven intensivisten (anesthesiologen en internisten op de afdeling intensive care) wordt ook beschouwd als een verbetering.

Als eindverantwoordelijken voor de zorg op deze afdeling onderhouden zij contacten met de behandelende specialist, de huisarts en de familieleden van de patiënten.

Bron: BN De Stem

Recente artikelen