Kiesbeter.nl: The Sequel 3

De publicatie van de prijzen van ziekenhuizen op de site Kiesbeter.nl heeft in de pers een hoop los gemaakt. Samen met Martijnhulst maakten we hier al melding van. En het lijkt niet te op te houden Agis verzekert in de Stentor dat de meeste mensen zich geen zorgen hoeven te maken. En ook het Friesch Dagblad gaat in op de vraag of de consument wel beter af is met prijsinformatie in de zorg: is de patiënt wel ‘beter’ af met ‘beter kiezen’?

Enkele quotes op de site van Martijnhulst :

"(…) de minister de Nederlandse burger suggereert dat beter kiezen vooral betekent: goedkoop kiezen.
"Denk maar aan al die andere aspecten van de gezondheidszorg, die niet worden meegewogen in het systeem van kiesbeter."
"Het meest misleidende van de informatiestunt van Hoogervorst is gelegen in de mogelijk funeste uitwerking van het ‘beter kiezen’ voor met name ziekenhuizen in dunner bevolkte gebieden. Door het geringere gebruik van apparatuur daar, zal de kostprijs van behandelingen met die apparatuur hoger zijn. De berekenende verzekeraar kan patiënten bijna dwingen om de behandeling elders goedkoper te ondergaan. Met als gevolg dat die behandeling in het eerste ziekenhuis nog duurder wordt. "
De website Kiesbeter.nl leidt er misschien nog niet toe dat mensen nu zo zeer anders gaan kiezen voor ziekenhuizen, wel zorgt het er voor dat de discussie over de gezondheidszorg in Nederland verder is opgevoerd en dat we er nog lang niet over uit gepraat zijn.

Verder nog artikelen op Zibb.nl en ook het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein laat van zich horen. De redactie van Kiesbeter.nl, het RIVM, speelt de bal terug en geeft aan dat ze gewoon de prijzen van het CTG overnemen, hetgeen ze al in hun disclaimer deden. Lekker makkelijk dus opgelost door kiesbeter. Wel biedt de site een mogelijkheid je mening te geven over de site.

Wij weten het al wat we van de site vinden.

Als je je meinig geeft, vermeld maar dat je via Medicalfacts op de site bent gekomen. 😉

2 thoughts on "Kiesbeter.nl: The Sequel 3"

  1. Deze site is er trouwens ook en opgezet door met name patiënten http://www.kiesmetzorg.nl

  2. Hoi,

    De genoemde site Kiesmetzorg.nl is vooral gericht op verpleeghuiszorg. De site is ontwikkeld door de patientenconsumentenplatforms in Nederland.

    Wel jammer is dat de RIVM (c.q. de makers van Kiesbeter.nl) nog niet gereageerd hebben op alle ophef, dan alleen te verwijzen naar het feit dat de prijzen hebben overgenomen van het CTG.

    Ook jammer dat veelal de discussie (de artikelen in de ‘geschreven’ media)  zich richt op de onjuistheid van prijzen, terwijl de vraag of de patient en of de ziekenhuizen iets hebben aan deze ‘openbaarheid van informatie’ niet beantwoord wordt.

    Groet,

    Martijn Hulst

Comments are closed.

Recente artikelen