Neurodevelopmental Treatment (NDT) werkt niet

Array

Neurodevelopmental Treatment NDT is de standaard behandeling na een Cardiovasculair Accident (CVA), maar recent onderzoek van verplegingswetenschapper Thóra Hafsteindóttir wijst uit, dat dat niet terecht is.
Op basis van dit onderzoek heeft het UMC Utrecht de NDT-aanpak verlaten. "De theorieën die ten grondslag liggen aan NDT zijn achterhaald”, vindt verplegingswetenschapper Thóra Hafsteinsdóttir, momenteel werkzaam bij de Divisie Hersenen in het UMC Utrecht en het Lectoraat voor Verpleegkundige en Paramedische zorg voor Chronisch Zieken van de Hogeschool van Utrecht. Zij onderzocht de effectiviteit van NDT en vond daar geen wetenschappelijk bewijs voor. “Er zijn inmiddels vijftien onderzoeken verricht om de effecten van NDT te meten. Veertien daarvan laten geen positieve effecten zien. Het is dus onterecht dat NDT nog steeds de gouden standaard is voor de behandeling en revalidatie van deze patiënten en dat er nog steeds neuroverpleegkundigen in NDT worden opgeleid."

UPDATE
Over het bericht dat NDT niet zou werken, is heftige discussie ontstaan.
De Nederlandse Vereniging van Neuroverpleegkundigen en Verzorgenden geeft in een uitgebreid artikel een reactie op het proefschrift van Thora Hafsteinsdottir. Het werkveld is in verwarring. Hulpverleners weten dat neurorevalidatie niet een losse interventie is die je toepast of achterwege laat, maar een veelomvattende wijze van trainen die verweven is met een groot aantal zorgsituaties. Men vraagt zich zeer terecht af wat het alternatief is. Een klassiek voorbeeld van de kloof tussen wetenschap en praktijk. Toont het onderzoek werkelijk aan dat NDT niet werkt en dat we ermee op moeten houden? En wat zetten we overboord als NDT niet meer toegepast wordt? Klik hier voor het volledige artikel. Bron: FysioForum en Revalidatietherapie

Recente artikelen