Kamervragen over lening ziekenhuis

Array

[image1_left] Een ziekenhuis mag, zoals het Haagse Bronovo deed, géén riskante beleggingen doen bij een particulier, vanwege het publieke geld dat ermee is gemoeid. Dat zeggen de Kamerleden Arib (PvdA) en Kant (SP).
De Kamerleden achten het daarom nodig dat er op dit terrein ook voor zorginstellingen een protocol komt. Het ziekenhuis leende de afgelopen jaren een half miljoen euro tegen twintig procent rente aan de nu van oplichting verdachte tennismecenas R. van den B. De bedoeling was om er veel meer geld voor terug te krijgen. Het ziekenhuis houdt er rekening mee dat het geld nu weg is.

Een ziekenhuis blijkt op dit moment in alle vrijheid zijn geld te mogen beleggen, want daar zijn geen strikte regels voor. Arib en Kant willen deze ‘zorgelijke’ kwestie via schriftelijke vragen voorleggen aan de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Hoogervorst (Volksgezondheid).De twee oppositiepartijen zijn beide vóór nieuwe voorschriften voor beleggende zorginstellingen. Als voorbeeld moet het protocol dienen zoals dat voor provincies, gemeenten en waterschappen is opgesteld na de Ceteco-affaire in 1999. Een ambtenaar van de provincie Zuid-Holland leende toen ruim twee miljard gulden. Hij zette het leenkapitaal vervolgens tegen hogere rente weer uit bij derden. Hij was gestart met dat ‘bankieren’ op verzoek van de provincietop, die bewust van zulke renteverschillen wilde profiteren om de kas te spekken.

SP-Kamerlid Kant vraagt zich dan ook af waarom dergelijke strikte voorschriften na die affaire wél zijn opgesteld voor de lagere overheden en níet voor zorginstellingen die grotendeels op publieke middelen draaien.

PvdA’er Arib maakt zich ‘serieus’ zorgen over het risicovol beleggen met premiegelden. Zij is dan ook benieuwd naar wat Hoogervorst zegt over wie er bij deze affaire voor de schade opdraait: de ziekenhuisdirectie, de toezichthouders of de burgers. De coalitiepartijen CDA en VVD zijn niet happig op een nieuw protocol. VVD en CDA vinden dat de raad van toezicht van de zorginstelling en het ministerie van Volksgezondheid verantwoordelijk moeten blijven voor de controle.
Bron: Haagsche Courant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen