Onderzoek naar combinatie psychische en somatische klachten

Array

Een jaar lang werden alle contacten die patiënten met hun huisartsenpraktijk hadden geregistreerd (195 huisartsen, 104 praktijken). De betrokken huisartsenpraktijken en patiënten vormden een representatieve steekproef voor de Nederlandse populatie. Doel van het onderzoek: achterhalen of mensen met psychische klachten vaker naar de huisarts gaan in vergelijking met mensen met alleen maar somatische klachten en/of zowel psychische als somatische klachten. Het blijkt dat patiënten met psychische en/of sociale problemen bijna twee keer zo vaak contact met de huisartsenpraktijk hebben als patiënten met alleen lichamelijke klachten. Ook blijkt dat deze patiënten dubbel zoveel somatische klachten hebben als mensen zonder psychosociale problemen. Een afdoende verklaring voor deze bevinding is er nog niet. De grote hoeveelheid lichamelijke klachten zou het gevolg kunnen zijn van de psychische aandoeningen. Zo kan stress bijvoorbeeld leiden tot hoofd- of buikpijn.
Een andere mogelijke verklaring is dat mensen met psychische problemen gemiddeld minder gezond zijn. “Maar,” zegt NIVEL onderzoeker Else Zantinge, “het kan ook zijn dat mensen die vaak naar de huisarts gaan voor hun psychische problemen, dan ook meteen hun lichamelijke klachten bespreken. Of dat patiënten die vaak hulp zoeken voor lichamelijke klachten makkelijker psychische problemen bespreken omdat ze een sterkere band hebben met hun huisarts”. In landen waar de huisarts poortwachter is, zoals in Nederland, is deze de aangewezen eerste contactpersoon bij zowel somatische als psychische problemen van patiënten. Die psychosociale zorgtaak van de huisartsen kan verlicht worden door een goed netwerk van GGZ-hulpverleners tot wie de huisarts zich kan wenden voor advies of verwijzing en door specifieke aandacht voor psychosociale zorg in de huisartsopleiding of –bijscholing.
Bron: Zorgkrant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen