Protocollen asbestziekten: longkanker
Array Inademen van asbestvezels kan longkanker veroorzaken. Mensen met longkanker die vroeger met asbest hebben gewerkt kunnen hun werkgever dan ook aanspreken op financiële compensatie voor hun ziekte. Maar asbest is lang niet de enige veroorzaker van kwaadaardige longtumoren. Het roken van sigaretten is veruit de belangrijkste oorzaak. Bij dit type schadeclaims speelt dan ook de vraag: hoe waarschijnlijk is het dat de blootstelling aan asbest bij het werk de tumor heeft veroorzaakt? In een advies dat vandaag is aangeboden aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgele-genheid, adviseert de Gezondheidsraad een methode.
Asbest is in het verleden veel gebruikt, bijvoorbeeld in gebouwen en woningen, vanwege de goede eigenschappen. Het is sterk, slijtvast en isolerend en bovendien goedkoop. Asbest is bestand tegen logen, zuren en hoge temperaturen. De grote risico’s die asbest oplevert voor de gezondheid werden pas later bekend. Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen, die zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels. Losse asbestvezels zijn met het blote oog niet zichtbaar. Ze kunnen bij inademing diep in de longen doordringen en op termijn buikvlieskanker (mesothelioom), longkanker en asbestose (stoflongen) veroorzaken. Hieraan sterven jaarlijks in Nederland naar schatting zo’n 700 mensen. De termijn tussen blootstelling en ziek worden kan tientallen jaren duren. VROM is samen met de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en Volksgezondheid, Welzijn en Sport verantwoordelijk voor regelgeving over asbest.
Bron: Gezondheidsraad & VROM
One thought on "Protocollen asbestziekten: longkanker"
Comments are closed.
‘Overheid moet asbest in kaart brengen’SP wil misstanden voorkomenDEN HAAG – Van heel Nederland moet in kaart worden gebracht waar in de bodem, woonhuizen, gebouwen, wegen en fietspaden het kankerverwekkkende asbest zit.
Koppen in het zand
“Vaak hoeft de asbest niet direct te worden weggehaald, maar je moet wel weten waar het zit om er rekening mee te kunnen houden. We steken nu nog met z’n allen de koppen in het zand”, zegt asbestexpert B. Ruers van de SP.
Verwijderen
Volgens Ruers moet de overheid, net als jaren geleden met de sanering van tanks stookolie onder woonhuizen, particulieren stimuleren asbest uit hun woning zoveel mogelijk te verwijderen.