Aandacht voor veilig slapen

Array

Een veilige slaapplek voor het kind is van levensbelang. Jaarlijks overlijden gemiddeld 25 kinderen aan wiegendood en zes door verstikking in bed.
Sinds vorig jaar is Consument en Veiligheid (C en V) gestart met de campagne ‘Veilig slapen’. Het doel is ouders voor te lichten over hoe de slaapplek van hun kind zo veilig mogelijk te maken. In winkels met babyspullen liggen folders klaar, de babyslaapzak wordt gepromoot, er is een landelijk tv-spotje van start gegaan, consultatiebureau’s delen specials uit en op de site van C en V staan checklists en er kan sinds vorige week een ‘Veilig Slapen Spel’ worden gespeeld. De aandacht gaat met name uit naar:

  • Hoe de baby slaapt
    Een babyslaapzakje is een veilige manier om een baby te laten slapen, volgens C en V. Daarin rolt het kind minder makkelijk van de rug naar de buik, het hoofdje ligt vrij en hij of zij kan zich minder makkelijk blootwoelen. Bovendien kan het kind in zo’n slaapzak minder makkelijk uit bed klimmen.
  • Jaarlijks worden 2.400 jonge kinderen op de Spoedeisende Hulp Afdeling van een ziekenhuis behandeld als gevolg van een ongeval op de slaapplek, meestal door een val uit bed.

Veertig procent van de kinderen loopt bij de val letsel aan het hoofd op, weer veertig procent daarvan aan schouder, arm of hand. Bijna 1 op de tien slachtoffertjes heeft een hersenschudding of ander hersenletsel en 34 procent breekt iets. Waar de baby slaapt
Sinds 1992 constateert C en V een toename van het aantal baby’s en kinderen dat in het ouderlijk bed slaapt. Sindsdien komt wiegendood bij één of twee ouders in bed weer veel vaker voor: de laatste jaren betrof dit zelfs dertig procent van alle wiegendoodgevallen in de eerste vier levensmaanden, aldus de Stichting. Bovendien zijn nogal wat kinderen aan wiegendood overleden terwijl zij alleen in een bed voor volwassenen lagen te slapen. Er zijn sinds 1992 13 kinderen overleden in een groot bed, zonder dat er een volwassenen bij hen in bed lag. Vier kinderen waren op bezoek en waren daar in een groot bed te slapen gelegd. Er zijn 17 kinderen overleden die met één of twee volwassenen in één bed sliepen. Alle 17 gevallen hebben zich voorgedaan in de eerste vijf levensmaanden. Verstikking
Uit een recente studie in de VS kwam naar voren dat het risico van verstikking ongeveer 40 keer hoger is voor kinderen in een volwassen bed vergeleken met die in een ledikantje. De meeste slachtoffers valen door beknelling tussen het bed en de muur, of het kind komt tussen het matras en het hoofd- of voeteneind terecht, of een ander onderdeel van het bed. Een kleine achttien procent wordt veroorzaakt doordat een volwassene op het kind is gaan liggen. In 2004 overleden in Nederland 17 baby’s (tussen een week en een jaar oud) onder de diagnose wiegendood; een jaar eerder waren dat er nog 28. Vergeleken met andere landen is dat weinig. Er is sprake van wiegendood als een baby onverwacht overlijdt zonder dat daar een duidelijke oorzaak voor is. Wiegendood komt vrijwel uitsluitend voor in het eerste levensjaar. Bron: Planet.nl & Leefwijzer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen