Niet gecategoriseerd

Drentse huisartsen schaffen massaal AED aan

Steeds meer Drentse huisartsen kunnen dankzij de aanschaf van een zogenaamde AED zeer snel levensreddend optreden bij hartproblemen. schaf van een zogenaamde AED zeer snel levensreddend optreden bij hartproblemen. Een AED is een automatische externe defibrillator, een apparaat dat automatisch instaat is om vast te stellen of sprake is van een hartstilstand en dat een stilstaand hart weer op gang kan krijgen. Een groep van zo’n twintig huisartsen en de Centrale Huisartsendienst Drenthe hebben bij de aanschaf van deze levensreddende apparatuur inmiddels de handen ineengeslagen en in eerste instantie dertig AED’s aangeschaft. De Huisartsendienst heeft haar zes nieuwe spoedvoertuigen met deze AED’s uitgerust. Naar verwachting zal het aantal AED’s in Drenthe snel verder groeien. "Toen wij voor onze nieuwe voertuigen AED’s wilden aanschaffen, hebben we ook aan de bij ons aangesloten huisartsen gevraagd of die niet met onze bestelling wilden meeliften. Op die manier konden voor hen een aantrekkelijke prijs voor de apparatuur en een goede scholing worden bedongen. Ik ben heel erg blij dat er inmiddels al zo’n kleine twintig huisartsen en huisartsenpraktijken meedoen. Ik verwacht er eigenlijk nog wel meer,"zegt directeur maarten Stuker van de Centrale Huisartsendienst Drenthe, waarbij zo’n 85 praktijken met ruim 200 huisartsen zijn aangesloten. Hoe sneller een hart bij stilstand weer op gang wordt gebracht, hoe groter de kans op overleven is en hoe kleiner de kans op blijvende lichamelijke schade. De AED’s zijn erg handzaam van formaat en na een korte uitleg eenvoudig te bedienen. Eenvoudig te bedienen
Alle huisartsen en medewerkers van de Centrale Huisartsendienst Drenthe worden in het gebruik van de apparatuur bijgeschoold.
AED’s komen op steeds meer plaatsen in Drenthe beschikbaar. Bij verschillende grote (weg)restaurants, maar ook in gemeentehuizen en andere overheidsgebouwen zijn ze al aanwezig. In Zuid Drenthe komt binnenkort dankzij een initiatief van de Rotaryclub daar ook een tiental AED’s beschikbaar op verschillende plaatsen in gemeenten als Hoogeveen en Westerveld.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.