Tientallen ziekenhuizen met betalingsachterstand

Array

NVZ: Miljoenen euro’s per ziekenhuis
Tientallen ziekenhuizen in Nederland zijn nog bezig om achterstallige betalingen binnen te krijgen. Het gaat hierbij om miljoenen euro’s per ziekenhuis. Dat bevestigde gisteren een woordvoerder van de NVZ vereniging van ziekenhuizen.
Volgens de NVZ kan momenteel nog één ziekenhuis in Nederland geen facturen versturen naar zijn zorgverzekeraar.

Niet factureren
Enkele tientallen ziekenhuizen konden de afgelopen vier maanden de behandelingen van patiënten niet factureren, omdat het nieuwe factureringssysteem (diagnose-behandeling combinaties) niet goed functioneerde.

Software te laat
In enkele gevallen werd de software te laat geleverd, waardoor ziekenhuizen niet met het nieuwe systeem konden werken. Daarnaast konden medisch specialisten moeilijk met de nieuwe manier van factureren overweg. Daardoor, zo liet de NVZ-woordvoerder weten, zitten er nog miljoenen euro’s in de pijplijn.

Overuren
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars draaien momenteel overuren om de enorme hoop achterstallige facturen te verwerken. Om de hoogste nood te lenigen, verstrekten zorgverzekeraars de afgelopen maanden voorschotten aan ziekenhuizen of verhoogden ziekenhuizen hun krediet bij banken.

Achterstanden wegwerken
Volgens de NVZ kunnen de ziekenhuizen de achterstanden van enkele maanden binnen enkele weken wegwerken. De NVZ wil niet zeggen om welke ziekenhuizen het gaat. Sommige ziekenhuizen moeten extra personeel aannemen om de administratieve rompslomp weg te werken. Hoeveel dit kost en wie dat gaat betalen is nog onduidelijk. Ook is er nog geen overzicht van het renteverlies dat ziekenhuizen lijden door het verhogen van de bankkredieten.

Leven van de spaarrekening
De Ziekenhuisgroep Twente meldde dat facturen ter waarde van zes à zeven miljoen euro nog niet zijn uitgekeerd door zorgverzekeraars. “We hebben het afgelopen halfjaar geen geld ontvangen”, zei E. Janson, lid van het raad van bestuur. “Daarom moeten de ziekenhuizen in Almelo en Hengelo leven op de spaarrekening. Door de uitgekeerde voorschotten van de verzekeraar komen we precies rond.”

Extra personeel
Het aannemen van extra personeel om de administratieve rompslomp weg te werken kost de Ziekenhuisgroep Twente enkele tonnen. ,,Dat moeten we dekken door efficiënter te werken. Nee, die extra kosten wentelen we niet af op onze patiënten”, beloofde Janson. Volgens Janson duurt het zeker nog tot het einde van dit jaar voordat de Ziekenhuisgroep Twente en haar verzekeraars de facturering op orde hebben.
Bron: ANP

Recente artikelen