Touwtrekkerij om medicijnen

Array

Plavix is de merknaam voor clopidogrel. Deze stof gaat de klontering van bloedplaatjes tegen en helpt tegen verkalking in de slagader.
Veel cardiologen claimen, op grond van internationale studies, dat clopidogrel de kans op een herhaling van een hartinfarct of een beroerte, dan wel overlijden met twintig procent vermindert.
De behandeling moet dan wel minimaal twaalf maanden worden volgehouden. Naast de winst in levensjaren voor patiënten, worden daardoor ook kosten bespaard, zeggen zij. Maar minister Hoogervorst van Volksgezondheid bepaalde vorig jaar dat plavix nog maar maximaal een half jaar vergoed mag worden. Volgens hem is er geen wetenschappelijk bewijs dat behandeling met plavix langer dan zes maanden, zinvol is.
In veel gevallen kunnen patiënten in plaats van plavix best toe met aspirientjes. Die hebben – voor een deel – hetzelfde effect en zijn aanmerkelijk goedkoper.
Sinds 2001 wordt plavix in Nederland alleen vergoed aan mensen met een dreigend hartinfarct en aan sommige mensen die een dotterbehandeling in combinatie met een stent – buisje dat een verstopt bloedvat openhoudt – kregen. Duizenden hartpatiënten krijgen de bloedverdunner plavix niet vergoed. De Haagse Trudy Vermeulen overweegt haar zorgverzekeraar Ohra aan te klagen. Ook zij krijgt geen geld terug voor het medicijn. Maar ze heeft geen keus; van het alternatief werd ze hondsberoerd.
 ‘De totale tijd die voor een beslissing over uw bezwaarschrift nodig is, is ten hoogste 21 weken. Verder uitstel is mogelijk indien u daarmee instemt.’

Het staat in een van de brieven die Trudy Vermeulen op tafel heeft uitgespreid. Kopieën van brieven aan haar advocaat en antwoorden van haar zorgverzekeraar Ohra.
Het is de papieren weerslag van vier maanden touwtrekken, die begonnen toen de 69-jarige Haagse op 10 maart een dotterbehandeling onderging in het Haga Ziekenhuis Leyenburg. Een dichtgeslibte ader werd verwijd door het plaatsen van een zogeheten stent, een soort metalen veertje. Patiënten moeten daarna bloedverdunnende middelen slikken.

Mevrouw Vermeulen slikte bloedverdunners. Eentje ‘viel’ verkeerd. "Daarvan werd ik hondsberoerd", vertelt ze. "Hartkloppingen, misselijk, ik dacht dat ik doodging. Ik heb mijn specialist gebeld en die zei: onmiddellijk stoppen." Hij adviseerde haar plavix te slikken, een middel dat onder specialisten goed bekend staat. Vermeulen: "Toen ik overschakelde op plavix waren die nare bijwerkingen over."

Aan plavix hangt een prijskaartje van 62 euro per maand. Geld dat Trudy Vermeulen, net als duizenden andere patiënten, niet terugkrijgt van haar zorgverzekeraar. Voor de 69-jarige Vermeulen is het een heel bedrag om, misschien wel een jaar lang, op te hoesten. "Ik heb AOW en een klein pensioen", verklaart de Haagse in haar flat in Den Haag Zuid-West. "Mijn specialist zegt dat ik plavix een jaar moet slikken. Hij vroeg wel of ik dat kon betalen, anders was een half jaar ook wel goed. Maar dat wil ik niet. Ik wil dat mijn zorgverzekeraar de medicijnen vergoed waar ik niet zonder kan. Ik heb geen keus dan dit middel. Dan is het toch belachelijk dat ze helemaal niets vergoeden?"
Haar specialist bemoeide zich ermee. Per brief en telefoon benadrukte hij een dag na haar dotterbehandeling dat het geneesmiddel voor haar noodzakelijk is. De zorgverzekeraar bleef bij ‘nee’. Vermeulens advocaat heeft inmiddels een bezwaarschrift ingediend.
Het Haga Ziekenhuis Leyenburg wil niet ingaan op de zaak van mevrouw Vermeulen, omdat de instelling geen persoonlijke informatie geeft over patiënten.
Cardioloog Erik Weijers, verbonden aan het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, wordt af en toe ‘erg moe’ van het gedoe rond plavix. Hij is net als veel van zijn collega’s regelmatig in de weer met verklaringen voor patiënten, maar nauwelijks met succes.
Weijers vindt het vergoedingenbeleid schandalig. "Internationaal onderzoek bewijst dat dit middel, samen met asperine, de beste behandeling is. De minister beweert anders, namelijk dat er geen bewijs is dat plavix langer dan zes maanden zinvol is. Hij gaat daarmee op onze stoel zitten. Wij, de artsen, willen wat het beste is voor onze patiënten."

Een woordvoerster van Ohra zegt over de specifieke zaak van mevrouw Vermeulen dat de zorgverzekeraar slechts de landelijke richtlijnen uitvoert die minister Hoogervorst heeft opgesteld. "Er zijn een paar uitzonderingen om plavix eventueel toch te vergoeden, bijvoorbeeld als iemand allergisch is voor asperine. Maar dat is bij deze mevrouw niet het geval." De woordvoerster spreekt van ‘een bijzonder geval’. "We zullen het bezwaarschrift zorgvuldig bekijken."

De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) schat dat vele duizenden hartpatiënten de dupe zijn van het vergoedingenbeleid rond plavix. "We kaarten het voortdurend aan in gesprekken met het ministerie, maar er zit weinig schot in de zaak", aldus een woordvoerder.
Er zijn vijftigduizend gebruikers van het middel; meer dan een derde van hen heeft problemen met de vergoeding. De vereniging weet van enkele rechtzaken tegen verzekeraars, maar heeft geen overzicht hoeveel patiënten een vergoeding via de rechter hebben trachten af te dwingen.
Voor Trudy Vermeulen zit procederen er niet in. "Als mijn bezwaarschrift wordt afgewezen, wil ik het liefst doorgaan. Ik ben geen ruziezoeker en heb nooit problemen gehad met Ohra, maar ik vind dit onrechtvaardig. Alleen: een rechtzaak is voor mij te duur."

Bron: Haagse Courant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen