Asociale kinderen door rokende zwangeren

Array

Hoe meer sigaretten hoe vervelender de kinderen LONDEN – Vrouwen die roken gedurende hun zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat hun kinderen later asociaal gedrag vertonen. Dit zegt het Institute of Psychiatry in Londen.
Volgens het onderzoeksinstituut bleek er een “kleine, maar significante” relatie te bestaan tussen een rokende zwangere en onopgevoed gedrag en ADHD bij kinderen. Zowel toekomstig slecht gedrag als de ADHD-stoornissen leken toe te nemen naarmate de moeder meer sigaretten rookte tijdens de zwangerschap.

Direct effect
“Het heeft waarschijnlijk een direct effect op de ontwikkeling van de baby’s”, aldus professor Eric Taylor van het psychiatrische instituut in Londen. De nieuwe studie onder 1896 tweelingen suggereert dat er ook een biologische factor achter asociaal gedrag zit.

Gemeen en dominant
Het onderzoeksteam stuurde vragenlijsten naar de ouders van 723 identieke tweelingen en van 1173 niet-identieke tweelingen. Hen werd gevraagd naar hun rookgedrag en naar het gedrag van hun kinderen. Er was sprake van asociaal gedrag als het kind gemeen en dominant was tegen andere kinderen, als het eigen of andermans eigendommen vernielde, als het de neiging had om te stelen, vaak leugens vertelde of regelmatig ongehoorzaam was.


Derde van de zwangeren had gerookt
Een derde van de moeders in het onderzoek had gerookt tijdens de zwangerschap en een kleine minderheid van de kinderen had last van asociaal gedrag (vier procent) of ADHD (elf procent). De symptomen namen toe naarmate er meer gerookt was door de zwangere moeder.

Brein van de foetus
Er zijn meerdere verklaringen voor te vinden, aldus de onderzoekers. De meest genoemde, volgens hoofdonderzoekster dr. Tanya Button, is “de invloed van nicotine op de ontwikkeling van het brein van de foetus, die kan leiden tot een neurologische beschadiging.” Ook kan roken ervoor zorgen dat de foetus minder zuurstof krijgt, hetgeen het toekomstig gedrag geen goed doet, aldus Button.

Roken valt af te raden
De onderzoekers komen tot de conclusie dat het valt af te raden om te roken bij de zwangerschap, ook al zijn er andere, veel belangrijkere factoren die een rol spelen bij asociale en ADHD-kinderen.

Bron: BBC

Recente artikelen