Onderzoek naar drankgebruik jongeren tijdens vakantie

Uit onderzoek blijkt dat jongens die op vakantie gaan in Nederland gemiddeld 17 glazen per vakantiedag drinken, meiden 7 glazen. In tien dagen vakantie komt dit voor jongens neer op 6 kratten bier en voor meisjes op 50 flesjes mixdrank. Overmatig alcoholgebruik komt in de zomerperiode vaak voor op stranden en campings, maar ook op het water. Friesland is de vakantieplek bij uitstek voor de Nederlandse jeugd. Tijdens de Sneekweek komen duizenden jongeren bijeen om te varen en te drinken. De jonge voorlichters van de NIGZ-campagne DRANK, de kater komt later gaan daarom de komende weken met een klipper het Friese water op om met jongeren te praten over de risico’s van overmatig alcoholgebruik op en om het water.
Drankmisbruik op het water
Veel jongeren trekken in de vakantie naar het water. Niet alleen de kust is een belangrijke trekpleister, maar ook de Friese meren worden elk jaar weer veel bezocht door jongeren die naast varen het drinken van alcohol als belangrijkste dagbesteding zien. Daarom zal de campagne DRANK, de kater komt later dit jaar onder andere per boot door Friesland trekken. De jonge voorlichters, leeftijdsgenoten van de vakantievierende jongeren, komen op deze manier in gesprek over de risico’s van overmatig drankgebruik. Door heel Nederland
In Friesland organiseert het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ in samenwerking met Verslavingszorg Noord-Nederland Voorlichting en Preventie Friesland (VNN) de campagne DRANK, de kater komt later. In het kader van deze campagne zijn deze zomer in totaal 200 jonge voorlichters in heel Nederland op pad om met hun leeftijdsgenoten te praten over de risico’s die te veel drinken met zich meebrengt.
Bron: HuisartsVandaag

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen