Ross twijfelt aan functiegerichte bekostiging

Array

Staatssecretaris Ross-van Dorp vreest dat functiegerichte bekostiging de AWBZ duurder zal maken. Dat is de achtergrond van het uitstel van de zogeheten ‘scoringsoperatie’ voor de intramurale zorgarrangementen (iza’s). Staatssecretaris Ross-van Dorp legde twee weken geleden het werk aan de intramurale zorgarrangementen tijdelijk stil. De AWBZ-aanbieders hoeven hun cliënten nog niet te ‘scoren’ in iza’s, zoals de bedoeling was. De iza’s, vaste combinaties van zorgfuncties en zorgzwaarte, zijn opgezet als tussenstap naar functiegerichte bekostiging. Er zijn 49 van deze combinaties ontworpen. Ross-van Dorp schrijft in een brief aan de brancheorganisaties dat zij dit aantal erg groot vindt en de totale systematiek te ingewikkeld, “zowel voor de cliënt als voor de instelling”. Zij wil voor september een “vereenvoudigingsslag” maken. VWS denkt onder meer aan het clusteren van iza’s of aan een beperkt aantal arrangementen met toeslagen.
Naast het aantal iza’s staat echter ook het einddoel van de hele operatie ter discussie, melden betrokkenen bij het project. De iza’s zijn ontworpen om in beeld te krijgen wat instellingen precies leveren aan functies en klassen; het College Tarieven Gezondheidszorg kan vervolgens tarieven berekenen bij die functies, ervan uitgaand dat het macrobudget voor de AWBZ gelijk moet blijven. Uit de proef met de zorgarrangementen is echter gebleken dat cliënten doorgaans minder zorg krijgen dan in hun indicatiebesluit staat. Bij functiegerichte bekostiging zou de vergoeding aan alle zorgaanbieders gebaseerd worden op het indicatiebesluit – opgesteld in functies – en dus hoger uitvallen. VWS is bang dat de AWBZ duurder wordt als de indicatie als financieringsbasis dient. Vandaar dat men nu overweegt de iza’s tot einddoel te promoveren, waarbij het Centrum indicatiestelling zorg ook met deze vaste combinaties zou moeten gaan werken. Bron: Leefwijzer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen