Niet gecategoriseerd

Ambulance pas na drie minuten op weg

Array

Er gaan gemiddeld drie minuten overheen vóór ambulances in de regio Rijnmond uitrijden naar een ongeluk. Dat laat het college weten aan raadslid Sjef Siemons van Leefbaar. Siemons vindt dat de ambulances te traag opereren.
 
Burgemeester Opstelten en wethouder Van den Anker – binnen het college verantwoordelijk voor veiligheid – geven toe dat de ambulances sneller moeten vertrekken. Volgens hen wordt er op dit moment dan ook hard gewerkt om van drie minuten er één van te maken.

De twee bestuurders erkennen ook dat één op de vijf ambulances er nog te lang over doet om een slachtoffer te bereiken. De landelijke maximumtijd (‘aanrijtijd’) van 15 minuten wordt lang niet altijd gehaald.

Volgens hen waren de aanrijtijden vroeger echter nog slechter. Zo ging iets meer dan een kwart van de ambulances begin 2004 over de maximumtijd heen. In de loop van 2004 was dat cijfer teruggebracht naar 22,3 procent, in het eerste deel van dit jaar naar 18,8 procent, en in mei 18 procent. Er is dus wel verbetering, aldus het college.

De bestuurders zijn het ook niet eens met Siemons’ suggestie dat de ambulances in deze regio het slechter doen dan elders. De Rijnmond valt volgens hen namelijk helemaal niet te vergelijken met andere gebieden, omdat deze regio als enige het hele proces geheel automatisch in de gaten houdt. Het zogeheten ‘geautomatiseerde registratiesysteem’ brengt niet alleen het tijdstip van een melding in kaart, maar ook het tijdstip van uitgifte van de ambulance en de aankomst van de patiënt.

Omdat andere gemeenten niet zo’n systeem hebben, zijn daar ook minder precieze gegevens. Waren die er wel, dan zou Rotterdam er volgens Opstelten en Van den Anker echt niet slecht afkomen.

Bron: Rotterdams Dagblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.