Ambulancediensten verkorten aanrijtijd

Array

Nieuw systeem werpt vruchten af

De ambulancediensten in Nederland werken er hard aan om de aanrijtijden te verkorten. Twintig van de 25 diensten werken met een nieuw managementinformatiesysteem dat inzicht biedt in de oorzaken van vertragingen. Groningen en Drenthe hebben hun conclusies al getrokken en nemen de nodige maatregelen.

Ambulancediensten blijven niet altijd binnen de wettelijke aanrijnorm: maximaal vijftien minuten na de melding horen ze ter plaatse te zijn. Vooral in dunbevolkte gebieden met weinig ziekenhuizen is het voor ambulancediensten niet altijd mogelijk om binnen een kwartier ter plekke te zijn.
Altijd paraat
Groningen heeft uit het nieuwe informatiesysteem naar boven gehaald dat piketdiensten moeten worden vervangen door parate diensten: mensen die 24 uur per dag op de ambulancepost aanwezig zijn en elk moment kunnen uitrukken. Verder verwacht men dat er ook nog veel winst te behalen is uit efficiënter werken in de meldkamer.

Nieuwe locaties
Drenthe bouwt negen nieuwe locaties voor ambulances en gaat in 2006 zogenaamde ‘first responders’ inzetten; verplegers die met hun eigen auto naar een melding gaan om een al aanwezige ambulance te assisteren. Op die manier hoeft er nog maar één ambulance naar een melding van bijvoorbeeld een hartaanval in plaats van twee.

Bron: Binnenlandsbestuur.nl & Zibb

Recente artikelen