Verandering in reuk kan wijzen op Alzheimer

Array

Test duurt niet langer dan vijf minuten

Het kan nuttig zijn om een reuktest te doen bij mensen die kampen met een lichte mentale verslechtering. De test kan aantonen of ze een verhoogde kans op Alzheimer hebben. Dit zeggen onderzoekers aan de Columbia University College of Physicians and Surgeons. Een test waarbij tien geuren geïdentificeerd moeten worden door een mogelijke Alzheimerpatiënt zou al in een vroeg stadium kunnen aangeven of er daadwerkelijk sprake is van Alzheimer.

Gerelateerde geuren
Dr. Matthias Tabert en zijn collega’s testten 147 patiënten met lichte cognotieve problemen, 100 met de ziekte van Alzheimer en 63 gezonde kandidaten. Het doel van het onderzoek was om bepaalde geuren te identificeren die gerelateerd kon worden met een risico op Alzheimer.
Onder andere ananas en leer
Het resultaat is een test van tien geuren: menthol, leer, aardbei, ananas, rook, zeep, natuurlijk gas, citroen, lavendel en kruidnagel. Als de patiënten deze geuren verkeerd benoemden, bleek het risico op de ziekte groter. Dit bleek ook uit andere testen, aldus de onderzoekers.

Vijf minuten
”Door de geurenlijst te beperken tot tien is het mogelijk om patiënten in vijf minuten te screenen”, volgens Tabert. “Dit maak het mogelijk voor artsen om de test toe te voegen aan hun reguliere Alzheimertesten.”

Bron: Reuters

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen