Doorbraak transport donororganen

0
837

Doorbraak in transport donororganen kan levensduur donororganen verlengen tot 48 uur. Met het transport van donororganen is grote vooruitgang geboekt. Een nieuw donororgaan transportsysteem en een geavanceerde bewaarvloeistof waarin het orgaan tijdens het transport wordt bewaard zijn ontwikkeld. Door deze innovaties wordt de bewaartijd van het donororgaan verlengd tot maximaal 48 uur. Ook is de kwaliteit van het donororgaan beter gewaarborgd, waardoor de kans van slagen van de transplantatie sterk stijgt. Dit nieuwe donororgaan transportsysteem is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Doorzand Medical Innovations en Air Products, een internationale gassenleverancier die de Ministar, 1 liter 300 bar zuurstofflessen levert voor het transportsysteem.

De manier waarop donororganen nu worden vervoerd – in een doos van piepschuim, op schaafijs – heeft weinig weg van moderne technieken. Benedict Doorschodt, directeur van Doorzand: “De huidige situatie is verre van optimaal. Zo blijft een nier die wordt getransporteerd nu maximaal 24 uur goed. Ook kunnen alleen organen die in optimale conditie verkeren worden getransporteerd. Een ander nadeel is dat niet objectief is te beoordelen of een orgaan te transplanteren is. Chirurgen hebben daar op het moment geen meetinstrumenten voor en doen dat nu voornamelijk op basis van de geschiedenis van de donor”. Bewaarvloeistof
Doorzand heeft een vloeistof ontwikkeld, waarmee de donororganen tijdens het transport constant worden doorgespoeld. Een door gasdruk aangedreven vloeistofpomp verrijkt de bewaarvloeistof (Polysol) met zuurstof, brengt het in het orgaan en waarborgt de steriliteit. Een centraal onderdeel van de Airdrive, zoals het transportsysteem heet, is een zuurstoffles. Deze cilinder heeft drie functies: het aandrijven van de pomp, het verrijken van de vloeistof met zuurstof en het creëren van een overdruk in de orgaancontainer waardoor de steriliteit gewaarborgd is. “De zuurstof is het hart en de longen, de vloeistof is het voedsel van dit nieuwe systeem”, zegt Doorschodt.

Het nieuwe systeem biedt volgens Doorschodt veel voordelen. “De bewaartijd van het donororgaan kan tot 48 uur worden verlengd en de kwaliteit is beter gewaarborgd. Door het kunstbloed en de zuurstof gaat het orgaan langer mee. Ook is het mogelijk om aan de hand van de vloeistof voor de transplantatie te beoordelen of het orgaan eventueel schade heeft opgelopen. Dat is een objectief oordeel.”

Hoewel er veel onderzoek aan vooraf is gegaan, is het systeem niet duurder dan de huidige manier van vervoer. “Het is zo goedkoop dat we de concurrentie met de schaafijsmethode aan kunnen.”

Doorzand en Air Products hebben een langjarig contract afgesloten voor de levering van de zuurstofflessen. Doorzand heeft verschillende gassenleveranciers benaderd. “Air Products sprong er in positieve zin uit. De Ministar 300 bar draagbare zuurstof met een geïntegreerd reduceerventiel, in carbon uitgevoerd en dus erg licht, en de wereldwijde dekking is waar Air Product zich ten opzichte van andere profileert.” Air Products is van zijn kant bereid veel tijd in deze ontwikkeling te investeren. “Wij willen ook dat het project slaagt”, zegt Cees Hoogenboom, Senior Account Manager Medical Division Nederland van Air Products.

De Airdrive en Polysol lossen het tekort aan donororganen niet op. De wachttijd voor een niertransplantatie bedraagt viereneenhalf jaar; het wachten op een levertransplantatie duurt drie jaar. Wereldwijd staan 200.000 mensen op de wachtlijst voor een nieuwe nier; in Nederland zijn dat er 1400 waarbij jaarlijks slechts 350 transplantaties kunnen worden uitgevoerd.

Desondanks heeft Doorzand voor een doorbraak gezorgd. “Het leeft enorm”, heeft Doorschodt kunnen vaststellen. “Op alle transplantatiecongressen is het gepresenteerd. En dit is nog maar het begin.”

Over Air Products
Air Products heeft sinds drie jaar een aparte medische divisie in Nederland. Air Products Medical levert een compleet pakket van medische gassen, gasgeneratoren, gasregelapparatuur, leiding en vacuüm geïsoleerde leidingsystemen, cryobanken en diensten tot en met het zuurstofmasker voor de patiënt. Inmiddels mag Air Products al een aantal vooraanstaande ziekenhuizen tot de opdrachtgevers rekenen.

Sinds 1940 voorziet Air Products wereldwijd klanten in de technologiebranche, de energiesector, de gezondheidszorg en in industriële markten van een uniek pakket van producten, diensten en klantgerichte oplossingen.

Het bedrijf staat bekend vanwege haar vernieuwingsdrang, het steeds weer tot goede oplossingen komen en haar aandacht voor veiligheid en milieu in de bedrijfsvoering en staat in de Dow Jones Sustainability and FTSE4Good indices. Het bedrijf genereert met bijna 20.000 uiterst toegewijde werknemers in meer dan dertig verschillende landen een jaarlijkse omzet van 7,4 miljard US dollar.
Doorzand Medical Innovations is een bedrijf dat een aantal veelbelovende medische innovaties voortbrengt. Een van deze innovaties, de Airdrive, is begin 2005 marktrijp en omhelst een bewaar- en transportbox voor donororganen. In Nederland wachten ongeveer 1.400 mensen gemiddeld 4,5 jaar op een donornier. De vraag stijgt nog altijd en het aanbod daalt. Door primitieve bewaarmethodes is slechts een beperkt deel van de vrijkomende organen bruikbaar. Met de Airdrive bewaar- en transportbox worden donororganen mechanisch doorgespoeld, zodat ze tot 48 uur goed kunnen blijven. De doorspoeling van de organen simuleert de situatie in het menselijk lichaam en hierdoor kunnen ook organen afkomstig uit lichamen waar het bloed al enige tijd niet gestroomd heeft, getransplanteerd worden. Bovendien is van organen die zijn bewaard met doorspoeling bekend dat de patiënt na transplantatie minder dialyse en medicijnen nodig heeft om afstoting te voorkomen. Dit levert een kostenbesparing op van ca. € 20.000 per procedure. Stichting Nieuwe Bedrijvigheid ondersteunt bij het aantrekken van financiering en brengt Doorzand in contact met een aantal participanten in de Stichting. Contactpersonen: Benedict Doorschodt en Joost van Raay
Telefoon: 020-7718416 E-mail: info@doorzand.com
Url: www.doorzand.com