Hoeveel huisartsen zijn er nu en in de toekomst nodig?

Array

Hoeveel fysiotherapeuten zijn er in Drenthe? Hoeveel verloskundigen zijn er in Nederland? Op http://www.nivel.nl/beroepenindezorg vindt u niet alleen de antwoorden op dit soort vragen, maar nog veel meer actuele landelijke en regionale cijfers over omvang, samenstelling en geografische spreiding van diverse beroepsgroepen in de gezondheidszorg.

Figuur: Huisartsendichtheid per WGR-regio, op 1 januari 2004

Op de site van het Nivel vindt u een groot aantal beroepsgroepen, de meest recente gegevens, jaarreeksen, landelijke en regionale gegevens, spreidingskaarten,regionale indelingen,onderzoeksresultaten

Bent u op zoek naar specifieke gegevens die niet op deze site staan (bijv. het aandeel huisartsen ouder dan 50 jaar in de gemeente Utrecht) óf heeft u (praktijk)adressen van huisartsen, verloskundigen of fysiotherapeuten (extramuraal) nodig voor wetenschappelijk onderzoek, dan kan het NIVEL wellicht u hierbij van dienst zijn.

Gegevens aanvragen uit de beroepenregistraties van het NIVEL

U vindt hier een overzicht van het type gegevens dat u kunt aanvragen. Voor het aanvragen van gegevens (met uitzondering van de brochures) worden kosten in rekening gebracht. U kunt tevens het NIVEL vragen voor u onderzoek uit te voeren.

1. Brochures aanvragen
2. Statistische gegevens aanvragen
3. Spreidingskaarten aanvragen
4. (Praktijk)adressen aanvragen
5. Onderzoek laten verrichten door NIVEL

Brochures "Cijfers uit de registratie van …"
Het NIVEL publiceert jaarlijks brochures met cijfers uit de registraties van diverse beroepsgroepen: elk jaar verschijnen de brochures van de verloskundigen en huisartsen en elke twee jaar komen de brochures van de fysiotherapeuten, ergotherapeuten en oefentherapeuten Cesar en Mensendieck uit. U kunt de brochures downloaden of u aanmelden voor de verzendlijst.

[aanmelden voor de verzendlijst] [download brochure(s)]

Statistische gegevens
De beroepenregistraties van het NIVEL bevatten een groot aantal uiteenlopende statistische gegevens over huisartsen, verloskundigen en fysiotherapeuten welke kunnen worden aangevraagd. Doorgaans zijn het gemeenten, provincies en adviesbureaus die deze gegevens nodig hebben om het zorgaanbod in kaart te kunnen brengen. Hierbij wint het regionale en lokale niveau steeds meer aan belang.

[statistische gegevens aanvragen]

Spreidingskaarten
Als u zelf niet over de juiste software beschikt, kunnen wij voor u de gewenste statistische gegevens ook in een spreidingskaart opnemen. In deze kaarten wordt voor een bepaald gebied (bijv. een provincie) de ruimtelijke spreiding van een bepaald thema (bijv. aantal werkzame huisartsen) weergegeven. Het gebruik van spreidingskaarten wordt aangeraden als de ruimtelijke spreiding van het thema in één oogopslag duidelijk moet zijn.

[spreidingskaart aanvragen]

(Praktijk)adressen
Het NIVEL beschikt over de (praktijk)adressen van huisartsen, verloskundigen en fysiotherapeuten. Deze adressen kunnen alleen voor wetenschappelijk onderzoek aan derden worden verstrekt. Er worden geen adressen verstrekt aan commerciële instellingen of onderzoeken met een enigszins commercieel karakter.

[(praktijk)adressen aanvragen]

Onderzoek
Op basis van gegevens uit de registraties voert het NIVEL ook onderzoeksopdrachten voor derden uit. Een van de aandachtsgebieden waarop in de afgelopen jaren ruime ervaring is opgebouwd, zijn de capaciteitsramingen voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. Daarbij wordt onderzocht hoeveel personen er moeten worden opgeleid, zodat in een bepaald prognosejaar (bijvoorbeeld 2015) vraag en aanbod goed op elkaar afgestemd zijn. Dit soort studies worden niet alleen uitgevoerd voor beroepsgroepen waarvan het NIVEL een registratie bijhoudt, maar ook voor tal van andere beroepen in de gezondheidszorg.

[meer informatie]

Bron: Nivel

Recente artikelen