Veranderen van medicijn verkleint kans terugkeer borstkanker

0
214

De kans op terugkeer van borstkanker kan verkleind worden door een verandering van geneesmiddel. Vandaag publiceert het toonaangevende tijdschrift The Lancet dit goede nieuws. Dit is van groot belang voor de duizenden vrouwen in Nederland die tamoxifen gebruiken als behandeling voor hun borstkanker. Hieruit blijkt dat post-menopausale vrouwen die tamoxifen gebruiken minder kans hebben op de terugkeer van de borstkanker als ze na 2 jaar tamoxifen de therapie veranderen naar de aromataseremmer anastrozol (Arimidex).

De publicatie betreft een combinatie van gegevens van een Duitse (ARNO) en een Oostenrijkse (ABCSG) studie. De verandering van tamoxifen naar anastrozol resulteerde in een 40% verlaging van het risico op de terugkeer van borstkanker, na een (mediane) follow-up van 28 maanden. Tevens resulteerde het in een 39% verlaging van het risico op uitzaaiingen.
De studies werden opgezet om te onderzoeken of verandering van tamoxifen na 2 jaar behandeling naar nog 3 jaar anastrozol beter was dan 5 jaar behandeling met alleen tamoxifen.

Deze gegevens worden onderschreven door de Nederlandse richtlijnen voor borstkankerbehandeling die sinds november 2004 van kracht zijn. Deze geven aan dat borstkankerpatiënten na 2 tot 3 jaar behandeling met tamoxifen, behandeld moeten worden met een aromataseremmer. Prof. Dr. J.W.R. Nortier, internist-oncoloog uit het Leids Universitair Medisch Centrum en voorzitter van de Nederlandse consensus commissie: ‘Als behandelaar willen wij onze patiënten de grootste kans bieden om een nieuwe manifestatie van de ziekte te voorkomen en op langere termijn de kans op overleving te verbeteren. Deze gegevens bevestigen dat na 2 jaar behandeling met tamoxifen het switchen naar een aromataseremmer de optimale behandeling is.’

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 10.000 vrouwen borstkanker, van wie driekwart verkeert in de periode na de overgang en een kwart in de periode voor de overgang. Hoewel de kans op genezing toeneemt, overlijden er in Nederland jaarlijks ongeveer 3400 vrouwen aan deze aandoening. Als uitzaaiingen zijn geconstateerd is borstkanker niet meer te genezen. Om de kans te verkleinen dat de borstkanker opnieuw de kop opsteekt, wordt na de operatie vaak een aanvullende behandeling met medicijnen gegeven. Met anastrozol hebben patiënten een kleinere kans dat de borstkanker terugkeert dan met tamoxifen terwijl ook het bijwerkingenprofiel voor anastrozol gunstiger is.

Arimidex(r) is ontwikkeld en wordt op de markt gebracht door AstraZeneca, een van ‘s werelds grootste innovatieve farmaceutische bedrijven. In Nederland is het bedrijf marktleider op het gebied van oncologie. De R&D richt zich naast oncologie ook op de gebieden: maag- darmziekten, hart- en vaatziekten, long- en luchtwegaandoeningen,
infecties en pijnbestrijding en ziekten van het centraal zenuwstelsel.

Bron: AstraZeneca BV