Toename drukte bij Bureaus Jeugdzorg

Array

Het aantal ouders dat hulp zoekt bij Bureau Jeugdzorg omdat zij de opvoeding van hun kinderen niet aankunnen, is de laatste jaren gestegen. Volgens De Telegraaf is in vijf jaar tijd het aantal hulpzoekenden met 30 procent toegenomen.

Zeker 160 duizend kinderen zouden inmiddels in een huis wonen waar de situatie problematisch of onhoudbaar is. De Raad voor de Kinderbescherming verzoekt volgens de krant de rechter steeds vaker om een beschermingsmaatregel. Het aantal aanvragen voor ondertoezichtstelling is in de eerste vier maanden van dit jaar gestegen tot 2.400. In 2003 waren dat er nog 1.800.

De toename van het aantal probleemgezinnen komt volgens een deskundige vooral door maatschappelijke ontwikkelingen. Echtscheidingen en eenoudergezinnen hebben een belangrijke invloed, vooral als er problemen zijn met omgangsregelingen. Daarnaast zijn drank- en drugsmisbruik regelmatig de oorzaak van problemen.Ouders, kinderen en  hun omgeving weten de Bureaus Jeugdzorg steeds gemakkelijker te vinden als er problemen zijn met de opvoeding. Ook kinderen die met politie in aanraking komen vallen eronder. Voorzitter J. Verbugt van de sector Jeugdzorg van de Maatschappelijke Ondernemersgroep bevestigde zaterdag dat bericht in De Telegraaf. Volgens hem is de maatschappelijke ellende inderdaad toegenomen (echtscheidingen, eenoudergezinnen, drank, drugs), maar is de stijging ook te verklaren uit de nieuwe Wet Jeugdzorg, die 1 januari van dit jaar in werking trad.
Daarop is de afgelopen vijf jaar al met de instelling van de bureaus gepreludeerd. „Maar wij scheppen geen vraag, de misère was er natuurlijk al", aldus Verbugt
Bron: Nieuws & RD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen