Minder antibiotica bij hoge-luchtweginfectie bij kinderen

Array

In Groot-Brittannië is antibiotica een toenemend probleem bij kinderen, en huisartsen worden voortdurend aangespoord zo min mogelijk antibiotica voor te schrijven aan kinderen met een infectie van de bovenste luchtwegen. Er zouden echter aanwijzingen zijn dat dit tot zeldzame complicaties van bacteriële infecties leidt.

De afgelopen 10 jaar is in de huisartsenpraktijk de prescriptie van antibiotica voor kinderen gehalveerd, terwijl dit niet gepaard ging met een toename van het aantal ziekenhuisopnames wegens een peritonsillair abces of acuut reuma. Aanvankelijk nam het aantal recepten voor antibiotica af, later was er ook sprake van het uitschrijven van een recept met het advies aan de ouders het eerst even aan te zien of hun kind opknapte, alvorens met het recept naar de apotheek te gaan.
Het aantal ziekenhuisopnames wegens mastoïditis en een eenvoudige mastoïdectomie nam toe met 19%. Deze toename was toe te schrijven aan een stijging van het aantal opnames van kinderen van 4 jaar of jonger, bij wie otitis media veel voorkomt. De sterkste stijging valt samen met de grootste afname van het antibioticagebruik. Deze ziekenhuisgegevens zijn echter niet in overeenstemming met de gegevens uit de huisartspraktijken. Daar is sprake van een afname van mastoïdits of verwijzing voor een mastoïdectomie,

Mogelijk is hier sprake van een coderingsfout in het ziekenhuis, of werd sneller verwezen wegens verdenking op een mastoïditis. Op basis van de huidige gegevens zouden minimaal 2500 kinderen moeten worden behandeld met antibiotica om een geval van mastoïditis te voorkomen.

Bron: BMJ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen