Modafinil bij overmatige slaperigheid tijdens nachtdienst

0
458

Patiënten met slaapstoornissen als gevolg van het werken in ploegendienst ervaren vaak overmatige slaperigheid tijdens de nachtdienst en lijden aan slapeloosheid wanneer ze overdag proberen te slapen. Modafinil blijkt de extreme slaperigheid tijdens de nachtdienst te verminderen en de prestaties zelfs enigszins te verbeteren.

Aan het 3 maanden durende, dubbelblinde onderzoek namen 209 patiënten deel die te kampen hadden met slaapstoornissen door ploegendienst. Ze ontvingen voor aanvang van iedere dienst 200 mg modafinil (een niet-amfetamine-achtig waakzaamheidsregulerend middel toegepast bij narcolepsie. red.) of placebo. Met modafinil verbeterde de avondlijke slaaplatentietijd, dat is het interval tussen het moment dat iemand probeert in slaap te vallen en het begin van de slaap, van 1,7 ± 0,4 versus 0,3 ± 0,3 minuten. Bovendien meldden meer patiënten een verbetering van hun klinische symptomen: 74% versus 36%. Modafinil resulteerde ook in minder en korter durende momenten van verminderde aandacht tijdens de nachtdienst. En patiënten die modafinil gebruikten, hadden minder ongelukken of bijna-ongelukken op weg tijdens het woon-werkverkeer: 29% versus 54%. Modafinil had geen nadelig effect op de kwaliteit van de slaap overdag. De meest voorkomende bijwerking was hoofdpijn. Hoewel met modafinil een verbetering werd bereikt, blijven de verschijnselen ernstig genoeg om te blijven zoeken naar een effectievere behandeling.

Bron: NEJM

Vorig artikelKans op schizofrenie neemt toe door hongersnood
Volgend artikelBonden starten kaartenactie voor goede cao Gehandicaptenzorg
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.