Aankomend arts weet niets van eerste hulp
ArrayMedisch onderwijs moet beter
Studenten geneeskunde die hun basisopleiding hebben afgerond, weten vrijwel niets van eerstehulpverlening of reanimatie. Dat blijkt uit een onderzoek onder 54 aankomende artsen aan het Universitair Medisch Centrum (UMC) St. Radboud in Nijmegen.
De studenten legden theoretische en praktische toetsen af; het theorie-examen werd door niet meer dan tien studenten (19 procent) voldoende gemaakt. Voor het onderdeel eerste hulp scoorden zes studenten (11 procent) voldoende en voor de reanimatietoets zestien studenten (30 procent).
Te rooskleurig
De resultaten zijn volgens de onderzoekers waarschijnlijk nog te rooskleurig. Van de 54 studenten die aan het onderzoek deelnamen, had bijna de helft op vrijwillige basis een EHBO-cursus gevolgd; gemiddeld volgt maar 20 tot 25 procent van de studenten zo’n cursus.
Onderwijs aanpassen
De onderzoekers pleiten ervoor het medisch onderwijs aan te passen. Volgens hen moet een cursus eerste hulp en reanimatie bij voorkeur in het eerste jaar worden gegeven en minimaal jaarlijks worden herhaald en getoetst. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Bron: Leeuwarder Courant
UPDATE
Eerstejaars studenten geneeskunde in Nijmegen krijgen voortaan een EHBO-cursus. De ’training vaardigheden acute geneeskunde’ maakt deel uit van het verplichte studieprogramma.
De Radboud Universiteit maakte dat dinsdag bekend. De training wordt later in de studie herhaald. Daarmee worden de studenten voorbereid op noodsituaties, waarin acute medische hulp moet worden verleend.
Volgens een onderzoek van traumachirurg E. Tan heeft de meerderheid van de postdoctorale medisch studenten in Nijmegen niet genoeg kennis en vaardigheden op het gebied van elementaire eerstehulpverlening en reanimatie.
Slechts 20 tot 25 procent van de studenten volgt jaarlijks op vrijwillige basis een EHBO-cursus. Tan: "Nu zou het nog zo kunnen zijn, dat artsen wegduiken bij de vraag: is er een dokter in de zaal? Straks is tenminste elke in Nijmegen opgeleide medicus goed voorbereid op deze situatie."