Haaglanden gaat pacemakers Guidant toch vervangen

Array

Het Medisch Centrum Haaglanden roept zestig mensen op in verband met een klein risico aan hun pacemaker. Dat heeft het ziekenhuis dinsdag bevestigd na een bericht van RTV West.Enkele andere ziekenhuizen in de regio willen ook patiënten met dezelfde types pacemakers zien, andere vinden dat weer niet nodig.   De firma Guidant maakte drie weken geleden bekend dat er kleine problemen zijn met twee soorten van de eigen pacemakers. Het gaat om de Ventak Prizm 2 (geproduceerd op of voor 16 april 2002) en de Contak Renewal 1 en 2 (geproduceerd op of voor 26 augustus 2004). In beide gevallen is bij 0,1 procent van deze apparaatjes vastgesteld dat er tijdens afgifte van signalen een kortsluiting is ontstaan. Het apparaat is daardoor enigszins beschadigd en functioneert minder. In Nederland hebben ruim vierhonderd mensen een van de genoemde pacemakers. Volgens Medisch Centrum Haaglanden zijn de riscico’s bijzonder klein. Onder de zestig mensen die door dit ziekenhuis zijn opgeroepen, zijn ook al degenen die toch al aan vervanging van hun pacemaker toe waren.
 In mei schreef Medicalfacts al over de kans op kortsluiting in pacemakers van Guidant. De NYTimes schreef toen al over t het dysfunctioneren van een aantal pacemakers van Guidant (foutincidentie van 0.07%). Bij Guidant zou het gaan om kortsluiting. Medisch Centrum Haaglanden laat vandaag via het NOS journaal weten dat zijn de pacemakers zullen gaan vervangen. En heeft 60 patienten opgeroepen. Het heeft nog niet tot ongelukken geleid. Wel zijn een paar patienten onwel geworden door de defecte pacemakers Een dergelijk probleem blijkt er ook te zijn met ICD’s
Inwendige defibrillatoren (ICD’s) zijn apparaten die bij patiënten met een verhoogd risico op het krijgen van hartkamerritmestoornissen deze ritmestoornissen herkennen en behandelen. Resynchronisatie ICD’s kunnen daarnaast bij patiënten met pompfalen het hart op een betere manier laten samentrekken, waardoor de pompfunctie verbetert. In Nederland zijn momenteel ongeveer 7000 patiënten met een ICD systeem. Omdat het goed functioneren van de ICD van groot belang is, worden hoge eisen gesteld aan de leveranciers van deze producten.

Recent heeft de firma Guidant melding gemaakt van een potentieel probleem bij enige modellen ICD’s. Het gaat specifiek om de Ventak Prizm 2 (geproduceerd op of voor 16 april 2002) en de Contak Renewal 1 en 2 (geproduceerd op of voor 26 augustus 2004). In beide gevallen is bij 0.1% van deze defibrillatoren vastgesteld dat er tijdens afgifte van therapie een kortsluiting is ontstaan die het apparaat heeft beschadigd waardoor het niet meer goed kon functioneren. Wereldwijd zijn er 28.000 van de genoemde Ventak Prizm 2 ICD’s geïmplanteerd en in Nederland hebben 145 patiënten deze ICD. Van de Contak Renewal 1 en 2 resynchronisatie ICD’s zijn er wereldwijd 16.000 geïmplanteerd en in Nederland hebben momenteel 256 patiënten een dergelijke resynchronisatie ICD met genoemde potentiele probleem. De kans op het optreden van het probleem wordt op dit moment als zeer laag ingeschat. Wereldwijd is er door deskundige instanties waaronder FDA, Heart Rhythm Association, en European Heart Rhythm Association vooralsnog dan ook terughoudend gereageerd. De FDA heeft gereageerd middels het uitbrengen van een klasse I recall, hetgeen inhoudt dat de firma gehouden wordt aan openheid van zaken met betrekking tot het probleem en het geven van voldoende adviezen om de veiligheid van betreffende ICD’s zoveel mogelijk te waarborgen, maar het is geen algemeen advies tot vervanging. Alle patiënten die een van de genoemde defibrillatoren hebben zullen op korte termijn hiervan op de hoogte worden gebracht door het ziekenhuis waar ze onder controle staan voor hun ICD. Vanuit de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie heeft de Nederlandse Hart Ritme Associatie (NHRA) een aantal adviezen opgesteld. Mede op advies van de betreffende firma en na overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg zullen de genoemde modellen iedere 3 maanden worden gecontroleerd. Als de defibrillator een schok heeft afgegeven of als er tonen worden afgegeven, dient de patiënt zich direct te melden in het controlerende ziekenhuis om te zien of er zich een probleem heeft voorgedaan. De eventuele noodzaak tot vervanging van de defibrillator zal op individuele basis worden bekeken in samenspraak tussen de patiënt en de behandelend cardioloog. Indien patiënten vragen hebben over hun defibrillator of specifieke situatie kunnen zij zich voor informatie wenden tot hun behandelend cardioloog en het ziekenhuis waar de ICD wordt gecontroleerd.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Haaglanden gaat pacemakers Guidant toch vervangen"

  1. Geachte heer/dame

    Ik heb op het Internet uw adres gevonden en de animatie filmpjes bekeken over het hart.

    Ik ben zelf een hartpatiënt, en ik heb zelfs een VF gehad, twee jaar geleden.

    Nu wij geven les in BHV, en EHBO, Reanimatie bij verenigingen Rode Kruis enz..

    en het lijkt mij aardig om deze filmpjes te laten zien, hoe het hart precies werkt,

    de cursisten die mij kennen die luisteren heel aandachtig naar mij en stellen vragen.

    Nu om deze vragen te laten zien, hoe het in precies werkt.

    Kan ik het met deze animatie’s beter uitleggen.

    Ik kan deze filmpjes niet downloaden, dat vind ik erg jammer maar ja je kunt niet alles hebben.

    Daarom vraag ik u is er ook een dvd in de handel en hoeveel kost het dan.

    Het gaat over bradycardie, en tachycardie ofwel hartritmestoornissen.

    Met vriendelijke groet.

    G.Coldewijn

    U reactie kun u sturen naar

    gcoldewijn (at) planet (punt) nl

Comments are closed.

Recente artikelen