Onderzoek naar agressieve darmbacterie

Array

Ziekenhuis verbiedt risicovol antibioticum

In ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk is gisteren een onderzoek gestart naar de risicofactoren bij patiënten voor het ontstaan van CDAD (Clostridium difficile geassocieerde diarree.)
Aanleiding voor het onderzoek zijn de recente besmettingsgevallen in dit ziekenhuis met een virulente vorm van de darmbacterie Clostridium difficile. Eén patiënt overleed aan de gevolgen van de besmetting.

Oorzaken
Een microbioloog van het Leidse LUMC zal de komende drie maanden nader onderzoek doen naar welke patiëntencategorieën een verhoogde kans hebben op besmetting met de bacterie. Ook zal het onderzoek zich richten op de oorzaken van het grote aantal besmettingen waarmee het ziekenhuis te maken kreeg.

Antibioticum verboden
Op dit moment is bekend dat patiënten met een verminderde weerstand die met een bepaald type antibiotica (met name Clindamycine, Celafalosporine en Ciprofloxacin) worden behandeld risico lopen. Het ziekenhuis heeft inmiddels het gebruik van het laatste antibioticum verboden.

Andere besmettingen
Het totaal aantal geïnfecteerde patiënten sinds april 2005 bedraagt nu 41; op dit moment zijn zes patiënten nog opgenomen op de isolatieafdeling van het St. Jansdal. Ook in verpleeghuis Sonnevanck in Harderwijk, het Meander Medisch Centrum in Amersfoort en het AMC in Amsterdam dook de agressieve bacterie op.

Bron: Nursing & Zibb

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen