Afvallen met Yoga

Array

Goed nieuws voor wie zich nu nog in het zweet werkt om de laatste pondjes er voor de vakantietrip vanaf te krijgen: aan ingewikkelde apparaten trekken of slopende hardloop- of fietssessies is niet per se nodig. Een serie yogalessen kan ook zorgen voor gewichtsverlies. Althans, bij bepaalde mensen zo zeggen Amerikaanse onderzoekers.

Met de langzame stretchbewegingen en meditatieoefeningen van yoga verbranden mensen weliswaar niet zoveel calorieën als op de crosstrainer, maar dat mensen van middelbare leeftijd de slowsport wel kunnen gebruiken om te voorkomen dat ze kilo’s aankomen. Uit onderzoek van de wetenschappers blijkt dat vijftigplussers die regelmatig yogaoefeningen deden, gemiddeld vijf pond in tien jaar verloren. Een andere groep vijftigers, die niet aan yoga deden, kwam in die periode gemiddeld zes kilo aan.

Yoga bescheiden calorieverbruiker
Een uur yoga verbrandt een bescheiden 244 caloriën. Dat is ongeveer hetzelfde aantal caloriën die je gebruikt bij een stevige wandeling, maar wandelen belast daarbij het hart en de longen en verbrandt aanzienlijk meer vetten. Yoga is dus niet bij uitstek de meest geschikte cardio oefening of vetverbrandende activiteit. Maar er is meer
Maar ook als is yoga dan niet een belangrijke caloriënvreter, het kan je wel helpen om meer energie te verbrangen tijdens andere activiteiten. Neem bijvoorbeeld lopen. Yoga verbetert de lenigheid, kracht en houding, drie factoren die belangrijk zijn voor een goede looptechniek. Hoe lenig je bent en hoeveel kracht je hebt en een goede houding bepalen hoe lang en snel je kunt lopen. Stimuleren van de stofwisseling
Je stofwisseling krijgt ook een opkikker van yoga omdat het je spieren ontwikkeld. En hoe meer spieren je hebt hoe meer caloriën je verbrandt, zelfs in rust. Verder stimuleert yoga, als je dit regelmatig beoefent, je schildklier. De schildklier regelt je stofwisseling en dit heeft dus direct invloed op je gewichtshuishouding. Yoga en emotie
Voor emotionele eters is er een andere, niet zo voor de hand liggende bijkomstigheid waarin yoga kan helpen. Als je de neiging hebt snoep of chips te nemen als je je niet lekker in je vel voelt, probeer dan eens een yogales.

Yoga helpt je te kalmeren, vertraagt je ademhaling en vermindert gevoelens van depressie en angst. Leren ontspannen en omgaan met je gevoelens kan je ook helpen om de koelkast of koektrommel te plunderen.

Conclusie
Dus: kan yoga nuttig zijn bij je pogingen om af te vallen? Absoluut. Maar kan je er je aerobics of andere training en je voor opgeven? Dat is niet aan te bevelen, het is eerder een aanvulling.

Ook als het niet nodig is overtollig gewicht kwijt te raken is yoga een waardevolle aanvulling of je tranings programma. Wie wil er niet beter uitzien, zich sterker voelen en een betere houding hebben? Yoga kan dus een fantastische aanvulling zijn en een prettig tegengewicht geven bij de meer traditionele vormen van beweging.
Bron: Spits en Dieet.plein.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen