Zorgveiling.nl valt als organisatie niet onder de vigerende Wet Tarieven Gezondheidszorg

Omdat medicalfacts bedoeld is om informatie te verstrekken over de gezondheidszorg in Nederland zijn we altijd blij met lezers die reageren op artikelen en vandaag vond ik een zeer uitgerbeide reactie op een bericht wat eerder al op Medicalfacts stond tussen de reacties. Ik heb besloten het artikel, wat is ingezonden door drs. A.L.M. Barendregt, ongewijzigd als artikel te plaatsen. In de reactie van Barendregt wordt verwezen naar een brief, waarschijnlijk bedoeld hij het artikel op Medicalfacts.
____________________________________________________________

Zorgveiling.nl valt als organisatie niet onder de vigerende Wet Tarieven Gezondheidszorg

(WTG). CTG/ZAio beschikt derhalve niet over de bevoegdheden om verdere actie te
ondernemen ten aanzien van Zorgveiling.nl.
Met de inwerkingtreding van de Wet Marktordening Gezondheidszorg (WMG) ontstaat
mogelijk een andere situatie. Echter ook dan kan alleen opgetreden worden tegen
verzekeraars, aanbieders en de representatieve organisaties daarvan. De exacte
ingangsdatum van de WMG is momenteel nog niet bekend.
Desalniettemin hebben wij het gestelde in uw brief intern bekeken en doen u hierbij verslag
van onze bevindingen.

Ten algemene wordt opgemerkt dat CTG/ZAio geen bezwaar heeft tegen het principe van veilen van vraag en aanbod van zorg via internet. Het veilen van zorg kan bijdragen aan gewenste ontwikkelingen van marktwerking in de zorg en het is een goede manier om de keuzevrijheid van de cliënt te waarborgen. De suggestie van BTN dat er overal voldoende aanbieders zijn om de keuzevrijheid van cliënten te garanderen doet daar niets aan af. Wel is het belangrijk dat er voldoende inzicht is in de kwaliteit van de geleverde zorg. Wanneer dat niet het geval is, is het gemakkelijk voor een aanbieder om zijn prijs te verlagen ten koste van de kwaliteit. Er kan dan een ‘race to the bottom’ ontstaan waarbinnen het voortbestaan van de sector in gevaar kan komen. Het is dus noodzakelijk dat er goede kwaliteitsmaatstaven worden ontwikkeld.
Uit uw brieven komen een aantal aspecten van Zorgveiling.nl naar voren. Deze aspecten komen hieronder aan bod, waarbij tevens de reactie van CTG/ZAio wordt gegeven.

Bonussystematiek
Om concurrentie via de prijs mogelijk te maken werkt Zorgveiling.nl met een bonusregeling.
Indien een cliënt via de verzekering de zorg in natura krijgt vergoed kan de zorgaanbieder
een bonus geven aan de zorgvrager. Deze zorgvrager kan zowel de directe cliënt zijn als
een tussenpersoon (waaronder de verzekeraar).
Het aanbieden van zorg tegen een tarief dat lager is dan de maximale CTG/ZAio tarieven is
toegestaan. Het is echter ex-WTG niet toegestaan een tarief in rekening te brengen voor een prestatie die niet gedefinieerd is door het CTG/ZAio. Dit laatste zou het geval kunnen zijn bij het uitkeren van de bonus aan verzekerden die een vergoeding in natura ontvangen. Het is aan de FIOD/ECD om hier eventueel onderzoek naar te doen.

Werking van Zorgveiling.nl
In uw brief wordt melding gemaakt van het geven van biedingsadviezen aan zorgaanbieders na sluiting van de veiling. Het geven van biedingsadviezen is in strijd met de normale wijze van functioneren van een veiling. CTG/ZAio is echter niet bevoegd om hier een oordeel over te geven. Primair is een civiele rechter hier de aangewezen persoon voor. Daar waar de werking van de veiling verder teniet wordt gedaan doordat partijen een economische machtspositie misbruiken is de NMa de bevoegde instantie om hier over te oordelen. Overigens vallen ziekenfondsen momenteel niet onder de Mededingingswet.

Kwaliteit van de aangeboden zorg
De kraamzorg die via Zorgveiling.nl aangeboden wordt zou volgens u in een aantal gevallen aangeboden worden door organisaties die niet voldoen aan de eisen van de sector zoals vastgelegd in de " basiskwaliteitseisen kraamzorg". Daarnaast leiden volgens u de lage tarieven waarvoor de zorg wordt aangeboden tot kwaliteitsverlies. Het toezicht op de kwaliteitsaspecten van geleverde zorg wordt uitgevoerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Zij is in deze dan ook de bevoegde instantie.

Positie van zorgverzekeraars
In uw brief wordt gesproken over zorgverzekeraars die zorgaanbieders zouden verplichten te bieden op iedere zorgvraag die in hun regio op de website van Zorgveiling.nl terecht komt. Dit zou ook plaatsvinden in situaties waar de eerste voorkeur van de cliënt reeds bekend is. Tevens zou er sprake zijn van eisen ten aanzien van de hoogte van de geboden tarieven. Het College toezicht zorgverzekeringen (CTZ) is bevoegd de positie van de zorgverzekeraars te bekijken en daar een uitspraak over te doen.

Deze reactie is tevens ter informatie aan de volgende organisaties verstuurd: CTZ, FIOD/ECD, IGZ en de NMa.

Hoogachtend,

College tarieven gezondheidszorg/ Zorgautoriteit i.o.

drs. A.L.M. Barendregt, algemeen directeur

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen