KBO dreigt met actie zorgwet

Array

Als aow’ers te weinig compensatie krijgen voor hun duurdere zorgverzekering, gaat de ouderenbond Unie KBO protestacties organiseren. „Wij schuwen Den Haag niet“, aldus woordvoerster C. Vereijken van de Unie KBO, die met 275.000 leden Nederlands grootste ouderenbond is. Den Bosch
Pas op Prinsjesdag wordt bekend welke compensatieregelingen er komen voor mensen die door de nieuwe zorgverzekering, die op 1 januari ingaat, veel duurder uit zijn. Ook de definitieve premies zijn nog niet bekend. Berekeningen op basis van de gegevens die nu bekend zijn wijzen erop dat kleine zelfstandigen en aow’ers met een klein aanvullend pensioen honderden euro’s extra dreigen te gaan betalen.
De onduidelijkheid rond de nieuwe zorgverzekering zorgt voor enorme onrust onder ouderen. Het hoofdkantoor van de Unie KBO in Den Bosch krijgt nu dagelijks tientallen bezorgde telefoontjes. „Ook de regionale afdelingen worden platgebeld“, aldus Unie-medewerkster Vereijken. „Mensen willen weten waar ze aan toe zijn.“
Folder
Veel klachten gaan over de folder die het ministerie van VWS onlangs heeft verspreid. Er staat nauwelijks informatie in die specifiek op ouderen is gericht, de letters zijn voor ouderen moeilijk leesbaar en de gesproken tekst is alleen op cd te krijgen.

Bij de ouderenbond groeit het ongenoegen over de opstelling van de betrokken ministeries. In juli stuurde de Unie KBO brieven over de zorgverzekering aan de ministeries van VWS, Sociale Zaken en Financiën. In de brieven zijn klachten verwoord over de voorlichting die niet op ouderen is toegesneden, de dreigende daling in koopkracht en het wegblijven van de zorgtoeslag voor honderdduizenden ouderen. Alleen van VWS heeft de Unie KBO nu, een maand later, antwoord gekregen. „In die brief stond alleen dat er met Prinsjesdag meer bekend wordt“, aldus Vereijken. „Dus eigenlijk werden we daar nog niks wijzer van.“

Vrijwilligers
De ouderenbonden Unie KBO en PCOB leiden op dit moment gezamenlijk tien vrijwilligers op die vanaf september een speciale telefoonlijn voor vragen omtrent de zorgtoeslag gaan bemannen. In december openen de ouderenbonden een telefoonlijn waar mensen terecht kunnen met vragen over zorgpolissen.
De Unie KBO maakt zich in het bijzonder zorgen over ouderen die geen belastingaangifte doen. Veel ouderen komen in aanmerking voor de aftrek van buitengewone uitgaven (zoals de ouderdomsaftrek en ziektekosten). Hierdoor valt het toetsingsinkomen lager uit, en hoe lager het inkomen, hoe hoger de zorgtoeslag. Vereijken: „Maar voor veel mensen is de belasting iets waar ze liever niet mee te maken hebben. Vaak lopen ze dan geld mis.“ DE FEITEN
Voor iedere verzekerde geldt in het nieuwe stelsel een nominale premie van zo’n 1100 euro.
Daarnaast geldt een inkomensafhankelijke premie, een percentage van – waarschijnlijk – 6,25% over maximaal 30.800 euro bruto per jaar.
Alleenstaanden met een inkomen tot 22.000 euro hebben recht op een zorgtoeslag van maximaal 420 euro.
Een meerpersoonshuishouden met een inkomen tot 40.000 euro heeft recht op maximaal 1200 euro zorgtoeslag.
Volgens het ministerie van VWS is de werkgever of uitkerings-
instantie, behoudens enkele uitzonderingen, verplicht om de inkomensafhankelijke premie te vergoeden.
Slechts enkele pensioenfondsen overwegen daadwerkelijk om deze premie te compenseren.

Bron: Unie KBO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "KBO dreigt met actie zorgwet"

  1. Zomaar een voorbeeldje;Prijsverhogingen medicijnen bij de apotheker , van 7 euro naar 18 euro!! voor het zelfde medicijn!dit vind ik abnormaal. Moeten wij dit slikken , ik zeg nee! daarom sta ik achter uw actie.

Comments are closed.

Recente artikelen