Longartsen oneens met zorgverzekeraars

De verzekeraars vragen de specialisten steeds vaker om goedkopere middelen voor de bestrijding van longkanker voor te schrijven. Maar, zegt professor Harry Groen in het Financiële Dagblad, ‘Wij letten niet alleen op de kosten, we kijken ook vanuit het perspectief van de klant en dan kies je voor een middel met zo min mogelijk bijwerkingen.

Professor Harry Groen is voorzitter van de werkgroep longtumoren van NVALT (de Nederlandse vereniging van artsen voor longziekten en tuberculose).  Hij stelt dat zowel longartsen als patiënten brieven krijgen van zorgverzekeraars. De longartsen wordt gevraagd goedkopere cytostatica voor te schrijven. De patiënten wordt gevraagd naar Navelbine te vragen. Een middel dat een stuk goedkoper is maar volgens de longartsen meer bijwerkingen heeft.
‘Deze handelwijze is onjuist. Dit gaat over hoofden van de patiënten heen’, zegt Groen. Hij wijt de brieven aan de patiënten aan onkunde. Zorgverzekeraars Nederland zegt zich niet te kunnen voorstellen dat verzekeraars op deze manier patiënten benaderen. Navelbine wordt vergeleken met Gemzar. Farmaciebedrijf Eli Lilly zegt: ‘Gemzar is inderdaad duurder, maar het is minder toxisch. Mensen die Navelbine gebruiken moeten vaker worden opgenomen en dat is uiteindelijk duurder.’ Volgens de zorgverzekeraars verschillen Gemzar en Navelbine nauwelijks in bijwerkingen.
Bron: Zorgkrant

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen