Verpleegkundige sleutelrol bij terminale sedatie

  0
  372

  Betrokken disciplines hebben behoefte aan informatie

  Verpleegkundigen spelen de rol van intermediair in de besluitvorming en uitvoering van terminale sedatie. Dat concluderen verpleegkundigen Eveline Hendriksen, Céline de Krom en Ronald van Sluis in hun onderzoek naar de rol van verpleegkundigen bij sedatie in de laatste levensfase.
  Zij komen tot deze conclusie op basis van literatuuronderzoek en interviews met deskundigen. Op basis van hun bevindingen hebben zij een ‘Richtlijn sedatie in de laatste levensfase’ voor verpleegkundigen opgesteld.

  Hbo-v
  De verpleegkundigen, werkzaam in het Hagaziekenhuis, locatie Rode Kruis Ziekenhuis, en Medisch Centrum Haaglanden, locatie Westeinde, voerden het onderzoek uit ter afsluiting van hun hbo-v-studie aan de Haagse Hogeschool.

  Nauwelijks aanwijzingen
  ‘Op dit moment zijn er nauwelijks aanwijzingen voor verpleegkundigen op het gebied van terminale sedatie,’aldus Eveline Hendriksen. ‘Terwijl verpleegkundigen er in de praktijk regelmatig mee te maken hebben.’

  Disciplines informeren
  Een van de belangrijkste adviezen in de richtlijn is dat de verpleegkundige de disciplines die bij een stervende patiënt betrokken zijn informeert, zoals de geestelijk verzorger, de diëtiste en de fysiotherapeut die een langdurige zorgrelatie heeft onderhouden.

  Aanwezig bij gesprekken
  De onderzoekers zijn bovendien van mening dat het belangrijk is om aanwezig te zijn bij het gesprek tussen arts, patiënt en familie. Eveline Hendriksen: ‘Het is bekend dat mensen maar weinig van zo’n eerste gesprek opvangen. De verpleegkundige kan op deze manier later nog vragen van patiënt en familie beantwoorden.’

  Richtlijnen
  De Medisch Ethische commissie van MC Haaglanden gebruikt de richtlijn om een multidisciplinaire richtlijn voor terminale sedatie te ontwikkelen. Medio september zal de KNMG een richtlijn voor terminale sedatie uitbrengen. In deze richtlijn zijn echter geen aanwijzingen voor verpleegkundigen opgenomen. In het septembernummer van Nursing publiceren de verpleegkundigen een artikel over de nieuwe richtlijn.

  Bron: Nursing
  Vorig artikelHoogleraar oneens met stop Maastrichtse Masters
  Volgend artikelVogelgriep in Oeral gevaarlijke variant
  Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.