Doorbraak in behandeling artritis psoriatica

Array

Reumamedicijnen bewezen effectief tegen huidklachten

Het wetenschappelijk comité van de EMEA (European Medicines Agency), heeft deze week adalimumab (merknaam Humira(r)) geregistreerd voor de behandeling van artritis psoriatica. TNF-alpha remmers (zoals adalimumab) zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van gewrichtsaandoeningen, maar kunnen nu dus ook worden voorgeschreven aan mensen die zowel de symptomen van artritis als die van de huidziekte psoriasis hebben. Alleen in Nederland zijn dat al zo’n 25.000 mensen.

Artritis psoriatica wordt gekenmerkt door onder meer ontstekingen en pijn in de gewrichten én de symptomen van psoriasis, droge, jeukende en schilferende plekken op de huid. De aandoening kan zich al op jonge leeftijd manifesteren, maar het duurt vaak lang voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Dat komt omdat de klachten sterk uiteenlopen tussen patiënten en de typische verschijnselen niet altijd direct worden herkend. Patiënten met een historie van psoriasis kunnen last krijgen van gewrichtsklachten met daarbij de kenmerkende nagelpitten of bijvoorbeeld een pijnlijke achillespees. De TNF-alpha remmers die bewezen effectief zijn tegen zowel de huid- als de gewrichtsklachten bij artritis psoriatica, variëren in frequentie en wijze van toediening. Infliximab wordt eenmaal per zes tot acht weken in het ziekenhuis per infuus toegediend; Etanercept moet tweemaal per week door de patient worden geïnjecteerd en adalimumab wordt eenmaal per twee weken door de patiënt zelf geïnjecteerd.

De registratie van adalimumab is gebaseerd op twee placebogecontroleerde studies. Een van deze studies is de ADEPT-studie (Adalimumab Effectiveness in Psoriatic Arthritis Trial). Deze fase III klinische studie toont aan dat patiënten die adalimumab gebruiken een significante verbetering hebben van de symptomen van zowel artritis als psoriasis. De resultaten van deze studie zijn juni 2005 in Wenen bekendgemaakt op het jaarlijkse wetenschappelijke reumatologie congres (EULAR).

Hoogleraar Paul-Peter Tak behandelt als reumatoloog in het Academisch Medisch Centrum veel patiënten met reumatoïde artritis en met artritis psoriatica: ‘TNF alpha remmers bieden veel patiënten met artritis psoriatica een heel belangrijke verbetering van de kwaliteit van leven. Zowel gewrichtsklachten als huidafwijkingen nemen bij de meeste patiënten sterk af. Mensen worden weer mobiel én hun huid verbetert tegelijkertijd enorm. Huidproblemen hebben vaak een grote impact op de kwaliteit van leven. Veel patiënten schamen zich voor hun huid. Uit onderzoek is gebleken dat de impact van huidproblemen vaak overeenkomt met die van andere ernstige chronische ziekten. Tot nu toe konden we Humira alleen in speciale programma’s en in het kader van wetenschappelijk onderzoek voorschrijven aan patiënten. Nu het middel is geregistreerd kunnen we het vaker voorschrijven. Patiënten moeten wel aan de hiervoor geldende criteria voldoen. De therapie is vrij kostbaar en net zoals bij elke andere therapie is er ook kans op bijwerkingen. TNF alpha remmers grijpen in op het immuunsysteem, dus de verhoogde kans op infecties is een logische bijwerking.’

Monique Morks heeft sinds de geboorte van haar eerste zoontje, die inmiddels vijftien jaar is, de huidaandoening psoriasis: ‘Ik had grote schilferende plekken op mijn ellebogen, rug en benen. ‘Na de geboorte van haar tweede zoontje, nu zes jaar oud, heeft zij ook last van artritis. Sinds zeven weken gebruikt Morks adalimumab (Humira): ‘Eens per twee weken spuit mijn man het in. Ik wordt er niet grieperig of moe van. Dat was bij middelen die ik vroeger gebruikte wel anders. Humira werkt ook heel goed op mijn gewrichtsklachten, met het verschil dat nu ook alle plekken op mijn huid weg zijn. Ik kan weer met korte mouwen de straat op. Ik voel me er heel goed bij. Als je de foto’s van mijn huid van acht weken geleden bekijkt, dan weet je niet wat je ziet.’

Abbott is een onderneming in de gezondheidszorg met wereldwijd meer dan 60.000 medewerkers. Abbott richt zich op het ontdekken, ontwikkelen, fabriceren en op de markt brengen in ruim 130 landen van farmaceutische en medische producten, inclusief voedingsmiddelen, hulpmiddelen en diagnostische middelen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen