“Koninklijk” bevallen in St. Annaziekenhuis

Array

Zwangere vrouwen uit de regio kunnen over enkele jaren bevallen in sfeervolle ziekenhuiskamers voorzien van alle comfort. Het Geldropse St. Annaziekenhuis wil zeven zogenoemde kraamsuites bouwen. Ook het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven heeft dergelijke plannen. Kraamsuites vervangen de traditionele verloskamers. Het grote voordeel van de suites is dat vrouwen er vóór, tijdens en na de bevalling kunnen blijven. „Na de bevalling wordt het verlosbed omgetoverd tot een gewoon bed“, zegt W. Castelijns, manager bedrijfsvoering van het moeder-kind cluster. Ook voor baby, partner en wellicht overige kinderen is er plaats op de kraamsuite.
De luxe eenpersoonskamers – van acht bij vier meter – worden van alle gemakken voorzien. Ze bieden plaats aan onder meer sanitaire voorzieningen, koelkast, tv- en audio-apparatuur en zelfs een minibar. En de medische (verrijdbare) apparatuur is niet zichtbaar. „Je kunt het vergelijken met een hotelkamer, waarbij de zorg voor moeder en kind voorop staat“, aldus Castelijns die benadrukt dat de plannen zich nog in de beginfase bevinden.

Moeders kunnen in principe op de suite vertoeven tot hun ontslag. Voor het verblijf op de kraamsuite worden geen extra kosten in rekening gebracht.

De komst van de moderne kraam- verblijfkamers is onderdeel van een grootscheepse renovatie van het Geldropse ziekenhuis. Die start begin volgend jaar en duurt vier jaar. Het is nog niet bekend wanneer de moeder-kindafdeling aan de beurt is.

Het MMC Veldhoven hoopt in 2008 de beschikking te hebben over kraamsuites. In dit ziekenhuis komt een geheel nieuw vrouw-moeder-kind centrum.

Apart

Het Helmondse Elkerliek heeft er enkele jaren geleden voor gekozen verlos- en verblijfkamers apart te houden. „Wij vinden het niet wenselijk te gaan winkelen met apparatuur en meubels“, zegt gynaecoloog A. van Vijfeijken. Het Catharina-ziekenhuis heeft bij de verbouwing vorig jaar veel aandacht besteed aan de privacy en inrichting. „We hebben de eenpersoonskamers gezellig aangekleed“, aldus een woordvoerster.

Het principe van de kraamsuites is overgewaaid uit de Verenigde Staten. In 2003 opende het Diakonessenhuis in Utrecht als eerste in Nederland een afdeling met kraamsuites.
Bron: Eindhovens Dagblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen