Niet gecategoriseerd

Biologische klok ADHD-kind ontregeld

Kinderen die lijden aan een ADHD-stoornis hebben moeite met inslapen, doordat hun biologische klok te laat staat afgesteld. Daardoor krijgen zij pas veel later slaap dan normaal is voor hun leeftijd. Onderzoekers van de Polikliniek voor Slaapstoornissen en Chronobiologie van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede maakten dat woensdag bekend, op basis van een onderzoek naar het slaapgedrag van 120 kinderen tussen 6 en 12 jaar met ADHD. Van hen hadden er 87 chronische inslaapstoornissen. Volgens de onderzoekers is tot nu toe steeds aangenomen dat ouders onvoldoende overwicht hadden op hun ADHD-kind. „Ons onderzoek heeft echter bewijzen geleverd dat de inslaapstoornissen het gevolg zijn van een te laat afgestelde biologische klok en dat een verkeerde aanpak door de ouders of hyperactieve en impulsieve kenmerken van ADHD geen belangrijke rol spelen”, aldus Kristiaan van der Heijden, psycholoog-onderzoeker, die het onderzoek heeft uitgevoerd. „Zij hebben een tekort aan melatonine, een stofje in de hersenen dat het waak- en slaapritme regelt. Door de ADHD-kinderen extra melatonine te geven, eventueel in combinatie met lichttherapie, is de chronische slaapstoornis goed te behandelen.”De relatie tussen melatonine en slaapstoornissen is al langer bekend. De polikliniek in Ede schrijft ook al geruime tijd melatonine voor. Het relatief grote aantal hyperactieve kinderen met inslaapproblemen dat naar de kliniek kwam, viel echter op. Daarom is naar deze groep apart onderzoek gedaan, temeer daar het tekort aan nachtrust overdag voor nog meer gedragsproblemen zorgt. In Nederland heeft 3 tot 5 procent van de kinderen onder de 12 jaar last van ADHD. Het Edese ziekenhuis gaat samen met het medisch centrum van de Vrije Universiteit Amsterdam, het Instituut voor Hersenonderzoek en het epilepsiecentrum Kempenhaege nader onderzoek doen naar het effect van melatonine bij ADHD-kinderen. Het is mogelijk dat het toedienen van extra melatonine niet alleen de slaap, maar ook allerlei andere symptomen van de aandoening kan verbeteren. Bron: Reformatorisch Dagblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.