Wetenschappers maken zenuwstamcellen

Array

Voor het eerst is het gelukt om van menselijke stamcellen zenuwstamcellen te maken.
De primeur komt op naam van wetenschappers van de universiteit van Edinburgh in Schotland, zo bericht de BBC. Bestrijding van neurologische aandoeningen
De zenuwstamcellen zijn ontwikkeld met behulp van stamcellen afkomstig van een menselijk embryo. Zulke embryonale stamcellen zijn een gewild onderzoeksobject omdat ze tot elk celtype kunnen uitgroeien. Dat kan op termijn voor een doorbraak zorgen bij de bestrijding van ziektes zoals Parkinson en Alzheimer. De wetenschappers van de universiteit van Edinburgh hebben zich de afgelopen jaren vooral gericht om via experimenten met embryonale stamcellen zenuwstamcellen te creëren. Die staan aan de basis voor de opbouw van onze hersenen en het centrale zenuwstelsel.
Op lange termijn hopen de wetenschappers in staat te zijn om stamcellen te laten uitgroeien tot nieuwe zenuwcellen ter vervanging van cellen die verantwoordelijk zijn voor neurologische aandoeningen zoals Parkinson en Alzheimer. Op korte termijn zullen de gecreëerde zenuwstamcellen vooral worden gebruikt om de effectiviteit van nieuwe medicijnen te testen. Voortrekkersrol
Dat de doorbraak in het Verenigd Koninkrijk tot stand is gekomen, is niet verwonderlijk. Het land investeert honderden miljoenen ponden in stamcelonderzoek en loopt op dit vlak in Europa voorop. Eerder dit jaar zijn in Groot-Brittannië voor het eerst menselijke embryo’s gekloond. Het succesvol klonen van menselijke embryo’s werd bewerkstelligd door wetenschappers van de universiteit van Newcastle. Het is pas de tweede keer in de geschiedenis dat menselijk embryo’s zijn gekloond. Die doorbraak werd met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders vinden het onethisch om menselijke embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek te gebruiken. Voorstanders zien op termijn grote mogelijkheden om ziektes als diabetes, Parkinson en Alzheimer met het implanteren van stamcellen te lijf kunnen gaan. Afbeelding: Zenuwcellen (rood) en stercellen (groen) in het menselijk brein (© University of Edinburgh)
Bron: Planet

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen