Eerste rijbewijskeuringsdag groot succes

Array

De eerste rijbewijskeuringen tegen gereduceerd tarief zijn verricht.De ene na de andere oudere liep gisteren het zaaltje van Palet aan de Uitslagsweg binnen. Voor het eerst werd in Hengelo voor 25 euro een rijbewijskeuring afgenomen. Een keuringsformulier van de gemeente, urine en 25 euro. Dat is alles wat de ouderen mee hoeven te nemen naar de rijbewijskeuring. Na succesvolle keuringsbijeenkomsten in Deventer, Almelo en Zwolle keurt huisarts en keuringsarts H. Nijboer vanaf gisteren ook eens per maand ouderen in Hengelo. Per bijeenkomst worden ongeveer dertig ouderen, die een nieuw rijbewijs willen, gekeurd. ‘Als er meer aanmeldingen komen, dan komt er gewoon nog een dag bij’, 


Veel deelnemers komen naar Hengelo, omdat het goedkoper is dan bij hun eigen huisarts. ‘Het is belachelijk dat je voor een korte test 75 euro neer moet tellen’, vindt de 69-jarige T. Annink uit Borne. ‘Als het niet in Hengelo kon, was ik naar Albergen gegaan. Daar is het ook goedkoper. Je kan door de hoge prijs van de keuring het idee krijgen dat ze ouderen van de weg willen houden. Ik wil nog een paar jaar autorijden. Dat is makkelijk als ik op visite ga bij mijn kinderen.’ De 70-jarige H. Davids uit Delden wil ook nog graag haar rijbewijs behouden. ‘Voor het doen van boodschappen en ook voor het bezoeken van de kinderen. Bovendien is het fijn om met de auto te kunnen als het regent. Een keuring is even ongemakkelijk, maar ik heb het er wel voor over. Niet alle mensen hebben het echter nodig. Ik heb bijvoorbeeld geen klachten. Natuurlijk zullen er mensen zijn die dit wel hebben of het zelf niet doorhebben. Voor hen is het noodzakelijk.’ Daar is Nijboer het mee eens. Hij heeft al een paar aandoeningen uit de controle gevist. ‘Twee mensen zagen onvoldoende op de leeskaart en die hebben een verwijsbriefje voor de oogarts gekregen. Verder bleek uit een urinetest dat iemand een hoog suikergehalte had. Dat kan suikerziekte zijn. Deze persoon is doorverwezen naar zijn eigen huisarts.’ In de Ontmoetingsruimte van Palet ondergaan de ouderen een ogentest en een bloeddrukmeting. De ogen worden elk apart en ook zonder bril getest. De urine wordt getest met lakmoespapier. ‘Verder kijk ik of de oudere armen en benen nog goed kan gebruiken en of ze sociaal/psychisch een normale indruk maken. Een standaardonderzoekje’, vertelt Nijboer. ‘Het duurt ongeveer tien minuten per persoon, maar het is noodzakelijk.’ De gecontroleerde ouderen krijgen niet meteen na de keuring te horen of ze mogen blijven autorijden. ‘Dat bepalen ze bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Ik vul alleen het laatste deel van het keuringsformulier in. De oudere stuurt dit zelf, samen met een uittreksel van het bevolkingsregister naar het CBR. Ik mag de ouderen wel vertellen over hun bloeddruk en ogentest.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Eerste rijbewijskeuringsdag groot succes"

  1. Wij bieden u 70 rijbewijskeuringen aan tegen een gereduceerd tarief vanaf €25,-

Comments are closed.

Recente artikelen