Schildwachtklierbiopsie bij melanoom heeft alleen prognostische waarde

Array

Schildwachtklierbiopsie bij patiënten met een melanoom, een agressieve vorm van huidkanker, biedt belangrijke informatie over het stadium van de ziekte. Of het in een vroeg stadium vaststellen van uitzaaiingen en het uitvoeren van een specifieke kankerbehandeling leidt tot een betere overleving is echter nog onduidelijk. De schildwachtklierprocedure heeft ook nadelen. Daardoor is het zaak dat chirurgen de biopsie alleen uitvoeren bij patiënten die per se geïnformeerd willen worden over het stadium van de ziekte. In het gesprek met hun patiënten moeten ze de voor- en nadelen van de ingreep helder tegen elkaar afwegen. Dat stellen specialisten uit het UMCG in een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 13 augustus. De artsen komen tot deze aanbeveling op grond van hun ervaringen met driehonderd melanoompatiënten die in de afgelopen tien jaar in het UMCG een schildwachtklierbiopsie ondergingen. De schildwachtklierbiopsie is een techniek om na te gaan of een melanoom al is uitgezaaid naar de  lymfeklieren. Als de lymfeklieren die het dichtst bij de tumor liggen (de schildwachtklieren) vrij zijn van kankercellen kan men ervan uitgaan dat er geen uitzaaiingen zijn. Een operatieve ingreep kan dan beperkt blijven tot het verwijderen van de tumor. De lymfeklieren hoeven dan niet verwijderd  te worden.

Als de schildwachtklier(en) wel tumorweefsel bevatten, is een grotere operatie nodig, omdat dan alle lymfeklieren uit de omgeving van de tumor moeten worden verwijderd.

In de tien jaar onderzoek stuitten de UMCG-specialisten ook op enkele duidelijke nadelen van de procedure. In ruim tien procent van de gevallen is sprake van een fout-negatief resultaat: de tumor is wel uitgezaaid, maar de schildwachtklier lijkt ‘schoon’. Daarnaast is er de kans op zogeheten in-transit uitzaaiingen. Dat zijn uitzaaiingen die op weg zijn in de lymfevaten, maar nog niet de lymfeklieren hebben bereikt en dus ook niet met die klieren worden weggenomen.

Deze nadelen moeten een belangrijke rol te spelen bij de afweging of de biopsie wordt uitgevoerd, zolang nog niet is aangetoond dat deze betere stadiëring van patiënten met een melanoom leidt tot een verbeterde overleving. De kankerspecialisten zullen proberen de nadelen van de schildwachtklierbiopsie de komende jaren verder te beperken. Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Schildwachtklierbiopsie bij melanoom heeft alleen prognostische waarde"

  1. thank you

Comments are closed.

Recente artikelen