Niet gecategoriseerd

Crimineel is beschutting kwijt in ziekenhuis

Array

Opsporingsbelang gaat boven medisch beroepsgeheim
Criminelen die in het ziekenhuis belanden, worden daar minder afgeschermd voor de politie dan een paar jaar geleden. Het medisch beroepsgeheim legt het af tegen het belang van de opsporing. Dit blijkt uit een onderzoek, meldt De diverse bronnen. Artsen en andere hulpverleners zijn ook vaker dan voorheen geneigd hun beroepsgeheim opzij te schuiven ten faveure van de opsporing van criminelen. Dat concludeert arts en jurist Wilma Duijst in haar proefschrift ‘Boeven in het ziekenhuis’. Duijst promoveert op 19 september aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Enorme regionale verschillen
Duijst heeft afspraken geanalyseerd tussen politie, justitie en ziekenhuizen. De verschillen per regio zijn enorm. “Een boef kan zich in het ene ziekenhuis veilig laten behandelen, terwijl in het andere de politie wordt ingeschakeld.” Zo mag de politie in het ene ziekenhuis medische dossiers van een verdachte in beslag nemen, terwijl dit in het andere absoluut verboden is.

Standaard aangifte doen
Steeds meer ziekenhuizen doen tegenwoordig standaard aangifte als bij een patiënt een wapen wordt aangetroffen. Amsterdamse ziekenhuizen zijn de uitzondering: zij overhandigen wapens en drugs bijna altijd aan de politie zonder personalia van de drager.

Verlengstuk opsporing
De promovenda vindt het zorgelijk dat hulpverleners steeds meer een verlengstuk van de opsporing worden. “Wettelijk is het uitgangspunt nog steeds dat behandeling en medisch beroepsgeheim boven het belang van de opsporing gaan.” Ze vreest ‘Amerikaanse toestanden’. “In de VS doen veel ziekenhuizen standaard aangifte als iemand binnen komt met een schotwond, wapen, drugs of verwondingen die op mishandeling kunnen duiden.” Het gevolg: criminelen mijden de zorg. “Dan wordt iemand op de keukentafel gelegd om de kogel uit zijn lijf te peuteren.”

Bron: De diverse bronnen