Nederlandse onderzoekers als toekomstige wereldleiders op medisch terrein

Array

De Europese wetenschapsorganisatie ESF heeft de 25 jonge excellente onderzoekers bekendgemaakt die in de toekomst wereldleiders moeten worden in hun wetenschapsgebied. De wetenschappers, waaronder drie Nederlanders, krijgen elk 1,2 miljoen euro om in vijf jaar te besteden aan onderzoek. Twee van deze Nederlandse European Young Investigators (EURYI) Award winnaars werken aan medisch gerelateerde onderwerpen. Met het geld stichten de toppers een onderzoeksgroep. Hieronder volgen de namen van de drie Nederlandse winnaars en bij elk een populaire titel:

  • Hoe basale celmechanismen bijdragen tot leren
    Dr. C.C. (Casper) Hoogenraad (m) 31-01-1973, Erasmus MC – Neurowetenschappen;
  • Natuurlijke en kunstmatige genetische variatie in laboratoriumratten
    Dr. E. (Edwin) Cuppen (m) 11-08-1970, Hubrecht laboratorium (KNAW) – Functional Genomics
  • Christenen als minderheidsgroepering in het Midden Oosten
    Dr. R.B. (Bas) Ter Haar Romeny (m) 14-10-1967, UL – Theologie

Twintig nationale wetenschapsorganisaties van zeventien Europese landen legden voor de onderzoeksprijzen geld bij elkaar. Uit Nederland deed de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) mee aan het programma.
Bij de coördinerende European Science Foundation (ESF) kwamen totaal 622 aanvragen binnen. Na een eerste selectie werden 60 aanvragers uitgenodigd voor een gesprek. Hiervan kregen de 25 beste kandidaten uiteindelijk de subsidie. Vanuit Nederland dienden 38 onderzoekers een aanvraag in, waarvan 5 op gesprek mochten komen en 3 uiteindelijk de subsidie verworven. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het World Science Forum in Boedapest van 10 tot 12 november 2005.
Zie ook www.esf.org/euryi. Vanaf begin september staat hier de volledige lijst winnaars plus samenvattingen van hun onderzoek.

Recente artikelen