Wat is beter na het sporten: koud douchen of toch warm?

Moet een bezwete sporter na een zware wedstrijd of een stukje hardlopen onder de koude of de warme douche om zich te verfrissen? De wetenschap is verdeeld.
Inspanningsfysioloog Jos Geijsel, die Ajax en de nationale hockeyteams begeleidt, zweert bij koude. Bij de grote hockeytoernooien van de afgelopen maand stonden er badkuipen gevuld met koud water in de kleedkamer van de Nederlandse spelers. Geijsel wil niet zeggen hoe lang de sporters ondergedompeld moeten zitten en hoe koud het water moet zijn om de concurrentie niet wijzer te maken.

Het koude water zou de oververhitting van de spieren stoppen en zo de afbraak van de spiereiwitten tegengaan – bevorderlijk voor het herstel. Sportonderzoeker en voormalig wereldkampioen schaatsen Harm Kuipers (Universiteit Maastricht) twijfelt hieraan. Hij zegt dat niet is aangetoond dat koud douchen het herstel bevordert. Afkoelen heeft voordelen, zegt hij. ‘De hartslag daalt sneller, het nazweten wordt onderdrukt en als de spieren flink wat te lijden hebben gehad, wordt ook de ontsteking geremd. Een verstuikte enkel moet je ook koelen om de zwelling tegen te gaan.’ Maar of het ‘gewone’ herstel van de spieren wordt bevorderd, betwijfelt Kuipers. Want ook de aanmaak van eiwitten voor het herstel van de spieren gaat minder snel als je koelt. ‘Ik weet dus niet hoe koelen netto uitpakt.’ Als hij zelf heeft gesport, houdt hij van een steeds koudere douche, omdat het lekker is. ‘Ik begin warm te douchen en draai op het einde de koude kraan steeds verder open. Dat bevalt goed, vooral omdat ik dan minder nazweet.’ Inspanningsfysioloog Jos Geijsel, die Ajax en de nationale hockeyteams begeleidt, zweert bij koude. Bij de grote hockeytoernooien van de afgelopen maand stonden er badkuipen gevuld met koud water in de kleedkamer van de Nederlandse spelers. Geijsel wil niet zeggen hoe lang de sporters ondergedompeld moeten zitten en hoe koud het water moet zijn om de concurrentie niet wijzer te maken.

Het koude water zou de oververhitting van de spieren stoppen en zo de afbraak van de spiereiwitten tegengaan – bevorderlijk voor het herstel. Sportonderzoeker en voormalig wereldkampioen schaatsen Harm Kuipers (Universiteit Maastricht) twijfelt hieraan. Hij zegt dat niet is aangetoond dat koud douchen het herstel bevordert. Afkoelen heeft voordelen, zegt hij. ‘De hartslag daalt sneller, het nazweten wordt onderdrukt en als de spieren flink wat te lijden hebben gehad, wordt ook de ontsteking geremd. Een verstuikte enkel moet je ook koelen om de zwelling tegen te gaan.’ Maar of het ‘gewone’ herstel van de spieren wordt bevorderd, betwijfelt Kuipers. Want ook de aanmaak van eiwitten voor het herstel van de spieren gaat minder snel als je koelt. ‘Ik weet dus niet hoe koelen netto uitpakt.’ Als hij zelf heeft gesport, houdt hij van een steeds koudere douche, omdat het lekker is. ‘Ik begin warm te douchen en draai op het einde de koude kraan steeds verder open. Dat bevalt goed, vooral omdat ik dan minder nazweet.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen