Dragon NaturallySpeaking 8 als computer hulpmiddel bij dyslexie

Scansoft’s Dragon Naturally Speaking is het enige spraakherkenningsprogramma dat in het Nederlands te verkrijgen is. Het is een uitkomst voor mensen met dyslexie, omdat je voorleest en de computer schrijft alles zonder spelfouten op. In Nederland zijn er tal van leveranciers die Dragon NaturallySpeaking verkopen voor mensen met dyslexie. Dragon NaturallySpeaking is er in de uitvoeringen Standard, Preferred en Professional waarbij de Preferred vaak voldoende is voor mensen met dyslexie. De Professional versie heeft bijvoorbeeld veel voordele als je hele taken wilt automatiseren en een bedrijfsnetwerk hebt. De Preferred versie kost je net iets onder de tweehonderd euro (incl. BTW) waarbij we adviseren om een andere hoofdtelefoon (headset) te nemen dan de standaard meegeleverde. Aangezien de standaard headset onprettig zit kom je uit op een aanvullend headset van enkele tientjes.
De leveranciers waar een Dragon NaturallySpeaking oplossing te koop is, zijn o.a. Lexima, Kanteff, Kompagne en AVT. Natuurlijk kun je op nog veel meer plaatsen dit product van Scansoft vinden, maar deze leveranciers kennen de dyslexie problematiek en dat levert een goed advies op.Bij het gebruik van Dragon Naturally Speaking moet je veel trainen, Dragon heeft 40-60 minuten nodig om aan je stem te wennen. Daarna moet je nog veel corrigeren voordat hij alle woorden kan schrijven zoals het hoort. Het is niet zo dat Dragon NaturallySpeaking een ‘d’ of ’t’ verkeerd zal schrijven want uit het zinsverband lukt het Dragon wel om dit goed te doen, het zijn vaak dezelfde klinkende woorden die verkeerd gaan. Merknamen en persoonsnamen gaan veel fout in het begin omdat deze niet altijd in het woordenboek (lexicon) zitten. Vergeet niet dat ook de gebruiker veel moet oefenen met Dragon Naturally Speaking 8, want er zijn veel commando’s die je moet leren als je de computer helemaal met je stem wilt bedienen. ‘Schap dat’ gebruik je om het laatst ingevoerde te verwijderen, of ‘ga naar nieuwe paragraaf’ voor een nieuwe paragraaf. Een combinatie van spraakinvoer (spraakherkenning) en de muis en toetsenbord is een betere oplossing, want dan hoef je niet alle commando’s te leren. Voor kinderen met dyslexie heeft Lexima ook AVI oefenteksten gemaakt. Deze teksten op het niveau die in het onderwijs gebruikt worden kunnen kinderen verhalen lezen die zij begrijpen en zo Dragon laten wennen aan hun stem. Bron: Handicheck.net & Leefwijzer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen