Vingerprik wint van Stethoscoop

Array

Een huisarts die baanbrekend onderzoek doet, is iets wat in Nederland nog niet vaak vertoond is. Rogier Hopstaken speelde het klaar. Hij promoveert Vrijdag 9 september in Maastricht op zijn studie met de conclusie dat met een simpel prikje in de vinger te bepalen is of een patiënt lijdt aan longontsteking of een onschuldige acute bronchitis.

Vooral in de wintermaanden komen huisartsen vrijwel dagelijks in aanraking met patiënten met een gemene hoest en last van benauwdheid. Na het beluisteren van de longen met behulp van de stethoscoop wordt vervolgens al snel een antibioticakuurtje voorgeschreven. In 86 procent van de gevallen is dat onterecht, ontdekte Rogier Hopstaken, huisarts in Meerhoven, tijdens zijn onderzoek.

Met een simpel prikje in de vinger is te bepalen of een patiënt lijdt aan longontsteking of een onschuldige acute bronchitis zo kwam hij na onderzoek achter. We denken te veel dat we alles kunnen met de stethoscoop. Te vaak menen huisartsen dat ze te maken hebben met een aandoening die behandeld moet worden met antibiotica. Terwijl een onschuldige acute bronchitis vier tot vijf keer zo vaak voorkomt. Het is heel moeilijk om met de stethoscoop het onderscheid tussen die twee aandoeningen aan de hand van geluiden in de longen te horen. Met als gevolg dat er onnodige antibioticakuren worden uitgeschreven.“ Langzaam maar zeker verliezen antibiotica door het veelvuldige gebruik hun genezende werking. De ziekteverwekkende bacteriën die ermee bestreden worden, blijven onaangetast. Hopstaken: „De bacteriën trekken als het ware een andere jas aan. Waardoor antibiotica geen vat meer op ze hebben.“
Hopstaken ging op zoek naar manieren om vast te stellen aan welke aandoening patiënten lijden. Een vingerprikje met een speciaal testapparaatje bleek het beste middel. „Daarmee kun je in drie minuten vaststellen waar een patiënt aan lijdt. Als blijkt dat de hoeveelheid ontstekingseiwit (C–reactief proteïne, red.)in het bloed fors verhoogd is, heb je te maken met een ernstige infectie, mogelijk een longontsteking.“ 09-09-2005 om 12.00 u Rogier Hopstaken Foto

Titel:
LRTI: etiologie, diagnostiek en behandeling van lage luchtweginfecties in de huisartspraktijk
Bron: Brabants Dagblad

Recente artikelen