Warm pleidooi voor voortzetting zorgsubsidie

Array

Europarlementariër L. van Nistelrooij (CDA) hield gisterochtend in zorgcentrum Randhof in Goes een warm pleidooi voor de voortzetting van het Europees Sociaal Fonds (ESF). Zorginstelling kunnen bij dit fonds aankloppen voor een bijdrage in bijvoorbeeld de scholingskosten voor hun personeel.
In tegenstelling tot het kabinet, dat de reis van het subsidiegeld via Brussel nogal omslachtig vindt, hamerde Van Nistelrooij juist op de meerwaarde van het ESF. Het is volgens hem belangrijk dat er vanuit Brussel zicht is op de ontwikkelingen in de Europese zorgsector als geheel. Daardoor is het makkelijker om bij te sturen en kunnen op een simpele manier grensoverschrijdende projecten worden gesteund. Van Nistelrooij was in Goes op uitnodiging van vijf Zeeuwse zorginstellingen die onlangs een forse ESF-subsidie kregen toegewezen. De Stichting Zorggroep Ganzestad in Goes, de Stichting Protestantse Ouderenzorg op Walcheren, de Stichting Protestantse Bejaardenszorg eiland Tholen en Sint Philipsland, De Protestantse Stichting Ouderenzorg Terneuzen en de Stichting Zorgverlening Gereformeerde Gemeente in Zeeland krijgen in totaal rond de twee miljoen euro Europese subsidie. Dat geld is bestemd voor (bij)scholing van het personeel. Het gaat daarbij om opleidingen op het gebied van bijvoorbeeld (voedsel)veiligheid, automatisering en nieuwe manieren van communiceren met cliënten. Om de subsidie binnen te slepen, is er door de zorginstellingen en de gemeente Goes, die de subsidie heeft aangevraagd, veel werk verricht. Zo moesten bijvoorbeeld alle personeelsdossiers gestandaardiseerd en op orde worden gebracht. Ook is er een strikt urenregistratiesysteem ingevoerd. Hoeveel geld de deelnemende instellingen uiteindelijk op hun rekening gestort krijgen, hangt

af van de manier waarop ze het geld uitgeven. Verloopt dat niet vlekkeloos, dan kunnen de instellingen een deel van het geld alsnog weer kwijtraken.

De gesubsidieerde scholingstrajecten lopen tot eind 2006. De instellingen beraden zich op dit moment nog op een nieuwe gezamenlijke subsidie-aanvraag. Bron: PZC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen