DNA mens en chimpansee voor 96 procent gelijk

Wetenschappers hebben voor het eerst het genetisch materiaal van de chimapansee in kaart gebracht. Het DNA van deze primaat blijkt voor 96 procent te overlappen met dat van de mens. Slechts enkele honderdduizenden mutaties, zo’n 1,2 procent van het totaal, lijken relevant te zijn voor de verschillen tussen de chimpansee en de mens. De chimpansee is na de rat, de muis en de mens het vierde ‘zoogdier’ waarvan het DNA is ontrafeld. Dat gebeurde door 67 wetenschappers uit vijf landen, de Verenigde Staten, Italië, Israël, Duitsland en Spanje. Hun bevindingen zijn donderdag gepubliceerd in de bladen Nature en Science. Het ontrafelde DNA is afkomstig van de mannelijke chimpansee ‘Clint’ die vorig jaar overleed in een onderzoekscentrum in het Amerikaanse Atlanta.
Evolutie
De onderzoekers hopen op den duur te kunnen aantonen hoe de mens zich in de loop van circa zes miljoen jaar, toen de homo sapiens en de chimpansee zich van een gezamenlijke voorouder afscheidden, zich heeft ontwikkeld. Mogelijk kan worden verklaard waarom de mens ziekten als kanker, Alzheimer en aids kan oplopen en chimpansees daar immuun voor zijn. Het kan echter nog lange tijd, zeker enkele tientallen jaren, duren voordat alle verschillen tussen mens en aap zijn benoemd. Wetenschappers zijn het er vooralsnog niet over eens of het onderzoek zal kunnen verklaren wat de mens ‘menselijke’ maakt. Het onderzoek levert in ieder geval zicht op de discussie of de evolutie heeft plaatsgevonden door kleine veranderingen in een groot aantal genen of door grote mutaties in een kleine hoeveelheid erfelijke materiaal. Nu al lijkt duidelijk te zijn dat de meeste grote veranderingen in het menselijke DNA hebben plaatsgevonden in de afgelopen 200.000 jaar. Enkele wetenschappers die bij het onderzoek naar de DNA van chimpansees waren betrokken grepen deze week de gelegenheid aan om aandacht te vestigen op het dreigende uitsterven van de mensapen. Binnen veertig jaar zou het leefgebied van de primaten door toedoen van de mens kunnen zijn verdwenen, met uitzondering van enkele reservaten die aan de apen zijn toegewezen.
Bron: Planet & ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen